Ciocniri între forțele de ordine și migranții de pe Insula Lesbos. Motivul conflictului
Data publicării:
Autor: Ema Apostu
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ
Imagine cu rol ilustrativ
Forţele de ordine greceşti au recurs luni la gaze lacrimogene împotriva migranţilor care au declanşat un protest pe insula Lesbos , relatează agenţiile AFP şi EFE, citând surse locale.

Circa 2.000 de migranţi din tabăra de la Moria au pornit într-un marş către capitala insulei, Mitilene, unii dintre ei purtând banderole pe care se putea citi Freedom (Libertate). Poliţia a încercat să-i oprească folosind gaze lacrimogene, dar aproximativ 400 dintre ei au reuşit totuşi să ajungă în portul din Mitilene, scrie Agerpres.

Guvernul de la Atena, legea care a declanșat conflictul 

Confruntat cu numărul foarte mare al migranţilor care debarcă în insulele greceşti venind dinspre Turcia, guvernul de la Atena a adoptat o lege care scurtează termenele pentru examinarea cererilor de azil, astfel încât migranţii care nu se califică pentru statutul de solicitant de azil să poată fi expulzaţi către ţările lor de origine sau către Turcia vecină.

Situaţia a devenit explozivă în taberele suprapopulate amenajate în insulele greceşti, unde sunt circa 42.000 de migranţi la o capacitate de aproximativ 6.200 de locuri. Migranţii cer să li se examineze mai repede cererile de azil pentru a putea pleca din insule mai departe către Europa. Pe lângă proteste, au devenit frecvente şi încăierările între migranţi, cel puţin patru fiind ucişi în ultimele luni în urma unor asemenea incidente.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel