Cineast premiat cu Palme d'Or la Festivalul de la Cannes a murit. Cine a fost Laurent Cantet - Video
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Cineastul francez Laurent Cantet, care a obținut trofeul Palme d'Or la Festivalul de la Cannes în anul 2008 cu lungmetrajul 'Entre les murs', a murit joi la vârsta de 63 de ani, a transmis agentul său, citat de AFP. 

'A murit în această dimineaţă la Paris din cauza unei maladii', a zis Isabelle de la Patelliere, confirmând o informaţie apărută în cotidianul Liberation. Regizorul francez, care avea 63 de ani, autor al nouă lungmetraje, lucra la un film denumit 'L'apprenti', care trebuia să fie lansat în anul 2025.

Laurent Cantet, regizor discret şi cu o puternică conştiinţă socială, Laurent Cantet a făcut istorie la Festivalul de la Cannes în 2008, când a câştigat cu lungmetrajul 'Entre les murs' prestigiosul trofeu Palme d'Or, care i-a fost acordat în unanimitate de juriul competiţiei, prezidat de Sean Penn.

Jumătate documentar, jumătate ficţiune, acest film care are un buget de 2,4 milioane de euro prezintă povestea unui profesor de franceză, Francois Begaudeau (autorul romanului 'Entre les murs' din care s-a inspirat pelicula), şi unor elevi cu vârste între 13 şi 15 ani, cu origini geografice şi sociale diverse, dintr-un liceu parizian.

Organizatorii Festivalului de la Cannes au reacţionat joi, salutând memoria 'unui umanist neobosit, care a căutat lumina în pofida violenţei sociale, care a găsit speranţa în ciuda durităţii realităţii'.

Video

Laurent Cantet a fost un cineast şi scenarist 'a cărui operă coerentă şi umanistă desenează o cinematografie sensibilă, atât la nivel individual cât şi la nivelul societăţii'. Iar 'Entre les murs' este o peliculă 'de un naturalism deconcertant', au zis ei. Cineastul francez a revenit la Cannes în anul 2017 cu 'L'Atelier', un film despre un grup de tineri din cadrul programelor de integrare socială care ia parte la un curs de scriere.

Cel mai recent film al său, 'Arthur Rambo', lansat în anul 2021, a prezentat distrugerea unei reputaţii pe reţelele de socializare. Pelicula s-a inspirat din povestea reală a un tânăr scriitor care a avut o anumită notorietate din realizarea de cronici despre cartierele defavorizate, înainte să renunţe la tot după descoperirea, în anul 2017, a unor mesaje antisemite, homofobe, rasiste şi sexiste publicate pe rețeaua Twitter.

'Cineast fin, discret şi plin de umanitate, nicidecum orbit de trofeul său Palme d'Or, Laurent Cantet a reuşit cu precizie şi un simţ al ritmului ceea ce este cel mai dificil lucru în cinematografie: să filmeze conversaţii, cu alte cuvinte viaţa', a declarat fostul preşedinte al Festivalului de la Cannes, Gilles Jacob. În anul 2015, Laurent Cantet a fost cofondator al La Cinetek, o platformă VOD pentru filme editate de cineaşti.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel