Cine va exploata nămolul de la Techirghiol și sarea de la Nireș, de peste 400 de milioane de euro
Data publicării:
Autor: Irina Constantin
WhatsApp
Sursa: Pexels
Sursa: Pexels
Două firme se vor ocupa de exploatarea nămolului de la Techirghiol şi sarea de la Nireş, în urma unor modificări la Legea minelor iniţiate de Florin Roman. 

Licența pentru explorarea perimetrului de sare gemă Nireș din județul Cluj a fost acordată în 2014 firmei Salzbergwerk Ressourcen Und Investitionen SRL din București, în urma unei concurs de oferte. În 2017, firma a solicitat și licența de exploatare și s-a semnat contractul de negociere. Abia în 2019, licența a fost acordată, însă nu a fost şi aprobată atunci. 

Licența pentru explorarea nămolului de la Techirghol a fost atribuită în 2016 firmei Formin SA din Caransebeș, județul Caraș-Severin, în urma unui concurs public de oferte. Doi ani mai târziu, firma a solicitat și licența de exploatare. Potrivit unui raport al Consiliul Concurenței din 2018, contractul de concesiune nu a fost semnat și de reprezentanții ANRM, motivul invocat fiind neconformitatea procedurii de negociere. Potrivit unui raport al Corpului de Control al premierului Ludovic Orban de anul trecut, care viza anul 2019, licența a fost retrasă din circuitul de aprobare, invocându-se o anchetă DNA din pricina unor ”deficiențe în constituirea comisiei de negociere a licenței Nireș – sare gemă”, scrie G4Media.

Licenţele aveau nevoie de aprobarea ANRM. Primită abia în 2021

Licenţele de concesiune pentru exploatare au fost aprobate abia în 2021, pe 6 iulie, direct către preşedintele ANRM (Agenţia Naţională de Resurse Minerale), Dan Grigoroiu-Norocel. Totul după ce legea minelor a fost modificată ca urmare a unor modificări iniţiate de Florin Roman în Parlament. 

Şeful ANRM este în funcţie din aprilie 2021, când a fost numit de premierul Florin Cîţu în locul demisului Nicolae Turdean. Norocel a fost consilier al premierilor Călin Popescu Tăriceanu şi Emil Boc, dar şi director general al Romtehnica. 

Sume uriaşe care ar putea fi scoase din cele două exploatări 

Perimetrul Nireș, de 3,24 kilometri pătrați, se află în comuna Mica, între localitățile Nireș și Unguraș, cam la 20 de kilometri de orașul Dej. Potrivit unei note de fundamantare întocmite de ANRM, valoarea de inventar a zăcământului – potrivit proiecțiilor privind evoluția prețului de vânzare – poate depăși 2,046 miliarde de lei, adică peste 414 de milioane de euro, mai scrie sursa citată.

De altfel, potrivit unor documente publice al ANRM, în cei 20 de ani de concesiune, firma Salzbergwerk ar putea exploata 13.765.900 de tone de sare gemă. Pe piața liberă, tona de sare gemă pentru deszăpezire (cea mai ieftină) valorează în jur de 200 de lei/tona, fără TVA, ceea ce la un calcul simplu înseamnă că sarea de la Nireș ar putea valora peste 2,7 miliarde de lei.

Scandal la Constanţa. Liderul PNL a cerut explicaţii legat de exploatarea nămolului 

Bogdan Huţucă, liderul PNL Constanţa, cerea în iulie ca Guvernul să verifice modul în care ANRM a aprobat licenţa. 

„Guvernele pesediste girate de Liviu Dragnea au început demersul de concesionare a unei părți din Lacul Techirghiol, motiv pentru care am fost rugat de specialiștii din județ, și nu numai, să intervin pentru a apăra această resursă balneoclimaterică unică.

De aceea, în timpul guvernărilor PSD am făcut patru interpelări către Guvern în care am atras atenția că se pregătește un act îngrozitor (…)

În momentul de față, nimeni nu știe dacă contractul stipulează faptul că nămolul de aici poate fi vândut, dacă poate fi împachetat, exportat sau folosit în produse cosmetice. Nu știm nici măcar cu ce tipuri de ambarcațiuni va fi extras (…)

Dacă acest nămol sapropelic, cu toate proprietățile sale terapeutice, nu va mai exista, turiștii vor înceta să mai vină aici. S-ar pierde astfel atât o sursă de sănătate unică, cât și mii de locuri de muncă legate de această industrie”, declara atunci Bogdan Huţucă. 

Una dintre firme ar fi sponsorizat PNL-ul 

Formin SA, una dintre firmele implicate în acest scandal, ar fi sponsorizat PNL-ul în 2020. Firma a virat 24.000 lei filialei PNL din Timişoara, cu o lună înainte de alegerile parlamentare. 

Formin SA este fosta Întreprindere de Explorări din Caransebeş, înființată în 1952 și privatizată după Revoluție, cu activitate în investigarea geologică şi lucrări miniere.

Potrivit platformei Confidas, acum, Formin SA este deținută de Răzvan-Constantin-Robert Teișanu, cu peste 50 %, și de Vasile-Sebastian Albulescu, cu peste 49%. Potrivit documentelor companiei publicate în Monitorul oficial, în 2018, în locul lui Teișanu era Ioan Gheorghe Varga, din Cluj-Napoca (n.r. investitor la CFR Cluj).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel