Cine sunt românii care primesc ajutor de la stat de 10.000 de lei
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Iată ce trebuie să faci pentru a lua acești bani de la stat!

O categorie de români va primi un ajutor financiar de 10.000 de lei din partea statului. Recent, Guvernul a aprobat o schemă de ajutor de stat destinată apicultorilor, menită să compenseze parțial pierderile suferite în anul 2023 din cauza crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, scrie News18.

Bani pentru compensarea pierderilor din timpul războiului Rusia - Ucraina

Așadar, statul vine în sprijinul unei categorii de români prin acordarea unui supliment în bani menit să susțină industria apicolă. Guvernul a aprobat recent o schemă de ajutor de stat destinată apicultorilor, având ca scop compensarea parțială a pierderilor suferite de aceștia acum un an, în contextul crizei generate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.

Suma se ridică la 59.866.000 de lei, echivalentul a puțin peste 12 milioane de euro. Potrivit afirmațiilor Ministerului Agriculturii, valoarea sugerată pentru ajutorul de stat este de 25 lei, adică aproximativ 5 euro, pentru fiecare familie de albine. Albinele lucrătoare formează cea mai numeroasă categorie dintr-un stup, numărul lor variind între 15.000 și 20.000 în primăvară. În timpul verii ajung la 40.000-60.000 iar iarna numărul lor poate scădea și la 20.000-30.000.

Suma totală de bani ce poate fi acordată fiecărei întreprinderi din sectorul producției primare de produse agricole nu depășește echivalentul în lei a 280.000 euro.

Cine beneficiază de ajutorul de la stat

De acest ajutor pot beneficia apicultorii persoane fizice cu atestat de producător, apicultorii persoane fizice autorizate, întreprinderile individuale și familiale, precum și societățile agricole. Cu toate acestea, aceștia trebuie să îndeplinească anumite criterii, cum ar fi să aibă familii de albine înregistrate în baza de date apicolă, să opereze exploatații apicole autorizate sanitar-veterinar și să nu se afle în procedură de lichidare sau faliment.

Cererile pentru accesarea banilor trebuie depuse în termen de 30 de zile lucrătoare de la intrarea în vigoare a ordonanței de urgență, iar termenul limită pentru efectuarea plăților este 30 iunie 2024.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel