Data actualizării:
Data publicării:

Cine sunt principalii beneficiari de pe urma unui certificat energetic?

Autor: D.C. | Categorie: Stiri
WhatsApp

Certificatul energetic este un document obligatoriu pentru proprietarii de cladiri din Romania si din intreaga Uniune Europeana. 

Fiind o cheltuiala in plus, foarte multi oameni isi pun intrebarea legitima legata de cine beneficiaza de pe urma unui astfel de document. Partea buna este ca beneficiari sunt toti cei implicati, certificatul energetic fiind un document cat se poate de util.

Daca ti-ai pus vreodata intrebari legate de modul in care te ajuta certificatul energetic si in care ii ajuta si pe altii, iata care sunt principalii beneficiari.

 

Vanzatorul unei locuinte

Certificatul energetic este obligatoriu in momentul in care se fac tranzactii imobiliare. Primul beneficiar este vanzatorul, care are un control mult mai bun asupra pretului cu care comercializeaza imobilul si asupra tuturor parghiilor de vanzare.

Avand o cladire incadrata in clasele de performanta energetica A, B sau C, poate sa solicite un pret mai mare, imobilul fiind mai eficient energetic, acest lucru insemnand facturi mai mici la incalzire/racire, electricitate etc.

 

Cumparatorul locuintei

 

Cumparatorul se poate bucura si el de o multime de avantaje, care mai de care mai interesante. Acesta va putea sa aiba garantia ca nu face o achizitie paguboasa si va avea punctul de plecare pentru o eficientizare cat mai buna a cladirii. Daca va cumpara o cladire cu o clasa de eficienta energetica superioara, cheltuielile cu incalzirea, iluminatul etc. vor fi mai mici.

Daca achizitioneaza o cladire neeficienta din punct de vedere energetic va putea afla mult mai repede care sunt pasii pentru a o eficientiza, in asa fel incat cheltuielile pe termen lung sa fie cat mai mici.

 

Societatea

 

Este principalul beneficiar la care s-au gandit cei de la Uniunea Europeana in momentul in care au impus obligativitatea emiterii certificatului energetic. Conform statisticilor, gradul de poluare de la nivelul intregii Uniuni Europene (si nu numai) este unul mare. Acesta este dat de fabrici si fabricute, de masini si de consumul mare de combustibili folositi in diverse scopuri.

Printre cei mai mari poluanti se afla si locuintele, care consuma foarte multa energie cu scopul de a obtine un confort. Din fericire, cladirile pot fi modernizate, in asa fel incat consumul sa fie mai mic iar certificatul energetic are in vedere exact acest lucru: eficientizarea energetica a tuturor cladirilor.

Societatea poate sa profite atat pe termen scurt, cat si pe termen lung de pe urma tuturor avantajelor oferite de acest act, iar copiii nostri pot trai intr-un mediu mult mai putin poluant.

 

Auditorii energetici atestati

 

Evident, un alt beneficiar este cel care poate sa redacteze certificatul energetic. Auditorii de gradul I si II pot avea castiguri financiare de pe urma acestor documente, chiar daca un astfel de document nu costa foarte mult.

 

Concluzii despre utilitatea unui certificat energetic

 

Certificatul energetic nu este, asadar, un document inutil, ci putem spune ca aduce o multime de avantaje. In plus, costul sau nu este unul care sa sperie. Spre deosebire de alte acte birocratice necesare la vanzarea sau cumpararea unei locuinte, un certificat energetic are un cost care incepe de pe la doar 130 de lei (desigur, fiecare auditor energetic isi poate stabili liber pretul).

Acesta se poate obtine si in maxim 24 de ore fara prea mult stres din partea solicitantului (si in acest caz depinde de auditorul energetic).

Partea buna este ca odata obtinut, documentul are o valabilitate de 10 ani, perioada in care se recomanda innoirea doar daca prin modernizarea cladirii se poate modifica eficienta energetica (este recomandat sa solicitati acest act, va avantajeaza).

 

Cum se obtine un certificat energetic?

 

Un certificat energetic se obtine foarte usor, prin simpla contactare a unui auditor energetic atestat. Acesta va face o scurta vizita la imobil pentru a prelua anumite informatii si va va solicita cateva documente ale cladirii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel