Data actualizării:
Data publicării:

Cine sunt parlamentarii europeni care au votat ”NU” condamnării agresiunii ruse: "Vom continua să ne opunem atât agresiunii ruse, cât și militarizării Europei"

Autor: Elena Didila | Categorie: Stiri
WhatsApp
Parlamentul European, Sursa Agerpres
Parlamentul European, Sursa Agerpres

O majoritate covârșitoare - 637 de europarlamentari - de la extrema stângă la extrema dreaptă, din România până în Portugalia și până în Finlanda, s-au alăturat și au votat ”DA” pentru rezoluția prin care se condamnă agresiunea Rusiei față de Ucraina.

Alegeri prezidentiale 2024

Europarlamentarul Mick Wallace (irlandez, grup de stânga) a votat NU. ”O mare parte din rezoluție este importantă și necesară”, a declarat Wallace pentru Euronews.

”Rezoluția condamnă în mod corect agresiunea rusă și solicită sprijin umanitar pentru Ucraina și refugiații ucraineni. Aceștia sunt termeni pe care îi susținem din toată inima. Dar mare parte din ea nu se refera la asta", a spus Wallace. ”S-a cerut întărirea prezenței militare avansate a NATO, o creștere dramatică a cheltuielilor pentru apărare și întărirea pilonului european în cadrul NATO. S-a cerut înlocuirea petrolului rusesc cu cel american, extras prin fraking. Am încercat să scoatem aceste elemente din rezoluție, dar majoritatea din Parlamentul European a votat pentru păstrarea lor. Acum ni se cere să votăm textul în ansamblu, care conține aceste prevederi. Suntem împotriva războiului și suntem împotriva acestei rezoluții” mai spune el. 

Wallace nu a fost singurul care s-a opus rezoluției de marți, alți șase membri ai grupului de stânga al Parlamentului au votat și ei nu: Clare Daly, Özlem Demirel, Sandra Pereira, João Pimenta Lopes, Martin Schirdewan, Miguel Urban Crespo.

„Alte delegații au decis să se abțină sau să voteze împotriva textului pentru că au vrut să insiste asupra riscului unui război global pe continent dacă UE intră în cercul vicios al escaladării militare”, a declarat Mick Wallace.

Si europarlamentarul irlandez Daly a spus că a votat împotriva rezoluției pentru că solicită o creștere a aprovizionării cu arme către Ucraina, lucru care ”nu va face decât să înrăutățească situația”: ”Singurul mod în care se poate pune capăt conflictului este prin discuții de pace și negocieri. Punerea mai multor arme în situație pur și simplu pune combustibil pe foc”, a declarat Daly pentru Euronews.

Europarlamentarul german Demirel a mai spus  că rezoluția va ”vărsa ulei pe foc” conflictului și a acuzat-o pe președintele Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen, că a folosit situația - inclusiv discursul lui Zelensky - ca scuză pentru a prezenta o agendă mai largă: transformarea UE ”într-o uniune militară tangibilă și puternică”, a spus el, adăugând: ”Cred că este cinic să abuzezi de suferința ucrainenilor pentru așa ceva. Popoarele Ucrainei, Europei și lumii vor să trăiască în pace și securitate socială”.

Europarlamentarul spaniol Crespo a spus că, deși ”condamnă total invadarea Ucrainei de către Putin”, rezoluția nu va face decât să agraveze situația. ”În fața a doi giganți care pun tot mai multe arme pe masă, mai multe rachete și încep să amenințe cu arme nucleare, singura cale de ieșire este să ceri să mergi până la capăt pentru pace. Altfel, va duce doar la moarte și distrugere”, a spus el.

Într-o declarație, doi dintre membrii parlamentului care au votat nu, Kostas Papadakis și Lefteris Nikolaou-Alavanos au declarat că Partidul Comunist din Grecia (KKE) a condamnat ”războiul imperialist, care este rezultatul competiției imperialiste pentru sfere, influență și resurse producătoare de bogăție”.

În declarația lor, membrii Partidului Comunist Portughez au acuzat Uniunea Europeană și NATO că au sprijinit o lovitură de stat în Ucraina în 2014, acuzând NATO și UE de ”război”.

Wallace a declarat pentru Euronews că votul pe această problemă a fost denaturat și, deși a votat împotriva rezoluției, el și colegul său irlandez Daly au condamnat constant războiul, oriunde ar fi fost.

”Vom continua să ne opunem atât agresiunii ruse, cât și militarizării Europei, care nu sunt în interesul ucrainenilor, rușilor, europenilor sau oricui altcineva”, a spus el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel