Data actualizării:
Data publicării:

Cine sunt cei șapte noi membri ai CNA și ”ai cui” sunt! Lista votată de Parlament

Autor: Andrei Itu | Categorie: Politica
WhatsApp
Agerpres
Agerpres
Parlamentul a numit, marţi, şapte membri titulari ai Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA). Vor avea un mandat de șase ani!

Citește și - Piromanul de la Parlament, declarat „erou național”. Ai grijă ce comentezi pe TikTok pentru că intră pe fir DIICOT! Mircea Toma și Valentin Jucan, reacții din partea CNA

De asemenea, mandatele a şapte membri, din cei 11 din care este format CNA, expiră pe 19 decembrie. Toţi candidaţii audiaţi de Comisiile de cultură ale Parlamentului au întrunit, în plenul Parlamentului, numărul necesar de voturi pentru numirea în funcţiile pentru care au fost propuşi. 

Cine sunt cei șapte noi membri ai CNA



* Vasile Bănescu (287 de voturi "pentru" şi 38 "împotrivă") - membru titular propus din partea Guvernului;

* Daniela Bârsan (251 de voturi "pentru" şi 74 "împotrivă") - membru titular propus din partea preşedintelui Klaus Iohannis, supleant - Cristiana-Narcisa Manciu (251 de voturi "pentru" şi 74 "împotrivă");

* Lucian Dindirică (256 de voturi "pentru" şi 69 "împotrivă") şi Georgică Severin (253 de voturi "pentru" şi 72 "împotrivă") - membri titulari, propuşi de grupul PSD din Senat, fără supleanţi;

* Oana Simona Dincă (253 de voturi "pentru" şi 72 "împotrivă") - membru titular. A fost propusă pentru un nou mandat de grupul PNL din Senat, fără supleant;

* Maria-Monica Gubernat (249 de voturi "pentru" şi 76 "împotrivă") - membru titular. A fost propusă pentru un nou mandat de grupul PSD din Camera Deputaţilor, fără supleant;

* Boros Orsolya Eva (254 de voturi "pentru" şi 71 "împotrivă") - membru titular, propusă pentru un nou mandat de grupul UDMR din Camera Deputaţilor, Tasnadi Zsuzsa-Marta (253 de voturi "pentru" şi 72 "împotrivă") - membru supleant, notează Agerpres.

Câteva atribuții ale CNA

Potrivit Legii audiovizualului nr. 504/2002, art. 2^1,

"(1) Consiliul Naţional al Audiovizualului întocmeşte şi administrează lista actualizată a furnizorilor de servicii media audiovizuale, aflaţi în jurisdicţia României, cuprinzând şi criteriile în baza cărora s-a stabilit jurisdicţia pentru fiecare furnizor, asigurând comunicarea periodică a acesteia, inclusiv a actualizărilor ei, către Comisia Europeană şi către public, prin afişarea acesteia pe pagina de internet a Consiliului.

(2) În domeniul serviciilor media audiovizuale, Consiliul Naţional al Audiovizualului poate impune, prin decizii de reglementare, furnizorilor de servicii media audiovizuale aflaţi în jurisdicţia României măsuri mai detaliate sau mai stricte de interes public general, cu respectarea dreptului european aplicabil.

(3) Consiliul Naţional al Audiovizualului cooperează cu celeritate pentru a ajunge la o soluţie eficientă şi satisfăcătoare, cu autoritatea competentă din statul de jurisdicţie al furnizorului de servicii media audiovizuale, în legătură cu orice problemă, în situaţia în care serviciul furnizat este orientat în întregime sau în cea mai mare parte către teritoriul României".

Totodată, conform art. 3 din aceeași lege,

"(1) Prin difuzarea şi retransmisia serviciilor de programe se realizează şi se asigură pluralismul politic şi social, diversitatea culturală, lingvistică şi religioasă, informarea şi educarea, inclusiv sub aspect ştiinţific, şi divertismentul publicului, cu respectarea libertăţilor şi a drepturilor fundamentale ale omului.

(2) Toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor.

(3) Răspunderea pentru conţinutul serviciilor de programe difuzate, inclusiv al comunicărilor comerciale audiovizuale, revine, în condiţiile legii, furnizorului de servicii media audiovizuale". Citește mai multe aici!

Citește și - Decizia Sf. Sinod cu privire la Vasile Bănescu și ÎPS Teodosie / Oficial

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel