Data actualizării:
Data publicării:

Cine sunt APT28 sau Fancy Bear care au lăsat Ucraina în BEZNĂ și au PARALIZAT Estonia. Mădălin Dumitru: BLACKOUT total!

Autor: Roxana Neagu | Categorie: Stiri
WhatsApp
foto ilustrativ pexels
foto ilustrativ pexels

Mădălin Dumitru, expert în securitate cibernetică, a vorbit despre războiul care a început de foarte mult timp și care nu se va termina curând, unul ce poate avea efecte devastatoare asupra infrastructurii critice. 

”Războiul cibernetic a început de foarte mult timp și nu cred că se va termina, chiar dacă războiul convențional se va încheia, sub o formă sau alta, acest război cibernetic va continua pentru mult timp, odată și cu digitalizarea globală.” a spus Mădălin Dumitru, fondatorul Cyber Smart Defence, la Antena 3. 

Rusia, atacul cibernetic care a lăsat Ucraina în BEZNĂ! 

”Rusiei i s-au atribuit, de-a lungul anilor, peste 15 atacuri răsunătoare asupra unor state și aș menționa Estonia (2007), Georgia, Kârgâzstan, Kazakhstan, Ucraina - când a fost un total blackout, când a fost distrus sistemul de electricitate și s-a stins lumina în Ucraina (2017), inclusiv acum, înainte de a intra militar în Ucraina, a fost un atac cu câteva zile înainte, de tip Data Wiper, adică au fost atacate sistemele informatice ale Ucrainei și s-au șters datele, astfel încât au devenit indisponibile. În 2016, Rusiei i s-a mai atribuit un atac cibernetic, prin interferarea cu alegerile.” afirmă Mădălin Dumitru. 

APT28 sau Fancy Bear, gruparea Rusiei care se ocupă doar cu atacurile cibernetice

”În războiul cibernetic, sunt atacate ținte care țin de infrastructura critică și aici discutăm despre sisteme de telecomunicații, aeroporturi, tot ce înseamnă infrastructură critică, legată la sistemul informatic, fie de comandă și control, fie de orice tip. Atacurile cibernetice, în războiul cibernetic, încep cu mult timp înainte, când sunt atacați cu viruși sofisticați, denumiți și APT (trad. Riscuri Persistente Avansate). Rusia are o grupare care se numește APT28 sau Fancy Bear (n.r. grup de spionaj cyber) care asta face.” a mai spus expertul în apărare cibernetică. 

El a amintit că ”în Estonia, în 2007, când atacul cibernetic a fost atribuit Rusiei, nu a funcționat niciun ATM, toate site-urile instituțiilor publice au fost indisponibilizate, sistemele de comunicații, de orice fel, providerii de Internet au fost afectate, de asemenea, a fost total blackout”. ”A fost un haos în Estonia în 2007 și astea sunt efectele unui război cibernetic, uneori la fel de devastatoare precum cele militare” a continuat Mădălin Dumitru. 

Întrebat dacă suntem la risc, el spune că ”nimeni nu este ferit de un astfel de atac”, vestea bună fiind dată de divizia specializată a NATO în zona cibenetică, dar și de eforturile făcute de România în ultimii ani. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel