Urmărește emisiunea live
Cine şi de ce i-a făcut partid lui Laszlo Tokes
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp

A apărut cu acte în regulă Partidul Popular Maghiar al domnului Laszlo Tokes. După ce înfiinţarea fusese respinsă de Tribunalul Bucureşti, Curtea de Apel a decis că această formaţiune poate să existe.

razvan dumitrescuSunt convins că în anumite laboratoare cineva a decis înainte de verdictul instanţei că acest partid trebuie să se nască. Apariţia are legătură cu alegerile din 2012, mai ales cu modificările legii electorale pe care le doreşte PDL.

S-a văzut imediat cât de iritat a reacţionat UDMR. Kelemen Hunor s-a grăbit să spună că e o greşeală tactică, în felul acesta comunitatea maghiară riscă să nu mai fie repreezentată în Parlament. O fi o greşeală tactică, dar a cui?

A lui Trăian Băsescu în niciun caz. Sunt convins că formaţiunea lui Tokes apare acum pentru că UDMR nu e de acord cu comasarea localelor cu parlamentarele, şmecherie electorală necesară partidului prezidenţial precum un colac naufragiatului de pe Titanic. PDL mai ştie că după alegeri are nevoie de câţi mai mulţi aliaţi parlamentari în tentativa lui de a se menţine la putere.

Are în primul rând nevoie de suficienţi senatori şi deputaţi cât să impiedice o eventuală suspendare a lui Traian Băsescu atunci când acesta va refuza, aşa cum a promis, nominalizarea unui premier de la USL, indiferent de scorul pe care îl va obţine opoziţia.

Laszlo Tokes devine în felul ăsta, cu sau fără voia sa (deşi eu cred că lui îi place!) instrumentul prin care UDMR poate fi şantajată.

Dacă alegerile locale vor avea loc înainte de parlamentare pentru că domnul Kelemen Hunor se încăpăţânează să nu fie de acord cu PDL, atunci sunt trei partide maghiare care se vor bate în Ardeal pe acelaşi număr de primării care reveneau practic fără drept de apel UDMR. Să nu uităm că există şi Uniunea Civică Maghiară care în 2008 a obţiunt în jur de 1,5%. Tokes va lua mai mult decât atât iar restul va merge către Uniune.

Se ştie foarte bine ce rol joacă primarii la alegerile parlamentare în mobilizarea electoratului din colegii. Dacă cele trei partide maghiare ar merge şi atunci separat, dezastrul ar fi asigurat. Când împarţi chiar şi în porţii inegale 7% la trei competitori e aproape sigur că nu treci pragul şi nu intri în Parlament.

Nu asta îşi doreşte însă Traian Băsescu şi nici liderii formaţiunilor maghiare nu vor aşa ceva. Dacă se va ajunge aici, cu siguranţă că pentru parlamentare va exista o înţelegere şi cele trei partide ungureşti vor merge împreună în alegeri. Asta înseamnă însă că în Parlament intră oameni de la trei grupări ceea ce e foarte convenabil pentru preşedintele jucător. E mult mai uşor să-i faci să nu meargă în bloc în tabăra opoziţiei căci nu vor putea să ia o decizie unanimă şi nici de rupt nu le va arde, aşa că vor sta cuminţi, în cel mai rău caz în neutralitate, dar cel mai probabil alături de PDL!

Aşa cum arată acum lucrurile, eu sunt însă convins că sunt mari şanse ca domnul Kelemen Hunor să facă cât de curând un anunţ. Are două variante de text la dispoziţie. Fie ne spune în direct şi la o oră de vârf că UDMR s-a răzgândit şi vrea comasarea alegerilor, iar atunci veţi vedea cât de scurtă va fi lesa domnului Tokes, în sensul că demersul său se va topi la fel cum a luat naştere, fie ne face surpriza să iasă de la guvernare înainte ca planul lui Băsescu să intre in linie dreapta şi rezolvă ecuaţia puterii încă înainte de alegeri, trecând în tabăra opoziţiei. A doua variantă este, în opinia mea, mai mult teoretică iar motivele sunt prea multe pentru a putea fi dezvoltate aici, acum.

În concluzie, naşul Partidului Popular Maghiar trebuie căutat la Palatul Cotroceni. E atât de transparentă treaba asta, pe cât de cunoscut e opiniei publice şi naşul copilului lui Bercea Mondial.

Mai există însă o concluzie, de această dată mult mai gravă prin consecinţele pe termen lung. În cercurile politice avizate se ştie foarte bine că domnul Laszlo Tokes e maşinuţa teleghidată a premierului maghiar şi liderului FIDESZ, Viktor Orban. Acesta din urmă are acum prilejul să se joace direct de-a politica în România, lucru pe care, din motive de rămânere la putere, Traian Basescu îl ignoră şi face acest lucru într-un moment foarte tensionat în Europa, când totul se reconfigurează şi când această criză poate genera orice, inclusiv un război în următorii 10 ani, aşa cum spunea ministrul polonez de finanţe chiar în Parlamentul European.

Dar pe domnul preşedinte jucător nimeni nu-l poate opri să se joace cu grenade într-o încăpere plină cu oameni nevinovaţi, la fel cum pe copiii mici nu-i poţi opri să încerce să se joace cu chibriturile.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel