Cine profită de dictatura PNL. Pentru cine dau liberalii asaltul la instituțiile democratice
Data publicării:
Autor: Val Vâlcu
WhatsApp
Coaliția atacă instituțiile democratice: Avocatul Poporului, CCR, sindicate
Coaliția atacă instituțiile democratice: Avocatul Poporului, CCR, sindicate
Premierul Florin Cîțu amenință voalat liderii sindicali. El se întreabă retoric, în fața camerelor de filmat, dacă nu ar trebui schimbată legea sindicatelor. Pentru că singurii oameni care au rămas în funcţie 30 de ani sunt liderii de sindicat. ”Este în regulă, în timp ce în restul societăţii se mai fac schimbări?”, spune cu subînțeles Cîțu.

Dacă era doar un mesaj al premierului, ar fi fost de înțeles: este o aluzie la Ludovic Orban, și el de 30 de ani în politică. Ar mai fi cazul să plece și să se facă schimbări în PNL, cum ar fi de pildă, luăm la întâmplare, cu Cîțu la Congres. Din păcate, atacul la instituțiile democratice este chiar politica PNL, în acest moment, nu doar o vorbă aruncată de un tip căruia i se încurcă vorbele în gură.

De la USR-PLUS ne așteptam la astfel de excese: au un electorat care nu a trecut prin experiența dictaturii comuniste, iar utopia nu se ferește de dictatură.

Surprinde evoluția PNL, însă. Un partid care își revendică o istorie de luptă pentru democrație, inclusiv în închisorile comuniste, și care în trecutul apropiat a luptat cu excesele regimului Băsescu, fără a mai aminti de bătăliile tranziției, din anii 90… Astăzi, liderii PNL vor să reducă la tăcere toate instituțiile care le limitează puterea discreționară.

CCR este sub asalt, fiindcă își face treaba, în loc să devină ordonanța de urgență a Guvernului, sau fiindcă nu a ratificat poziții neconstituționale ale liberalilor.

Schimbarea Avocatului Poporului este în curs, sfidând recomandările făcute de Comisia de la Veneția.

Iată că sunt amenințați liderii sindicali, pentru că au organizat proteste în fața Guvernului.

Cu 51% în Parlament, Orban și Cîțu pot schimba legile sindicale, pot schimba Avocatul Poporului, în final, dacă le ține de șase PPE-ul,  pot da 25 de OUG-uri într-o noapte, ca să nu se mai complice cu o lovitură de stat.

Dar, să nu uite de momentul 2003, când Năstase și Iliescu au schimbat Constituția, dar de profitat a profitat Băsescu. Sper ca liberalii, dacă vor confisca toată puterea, să o facă pentru Barna și Cioloș.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel