Urmăriți mai jos lista de ingrediente și pașii necesari pentru a prepara rețeta de găluște cu prune.
Rețetă de găluște cu prune. Ingrediente
1 kg prune rotunde
zahăr
Pentru aluatul găluștelor:
1 kg piure de cartofi roșii
250 g făină
2 ouă
sare
Pentru crusta găluștelor:
200 g pesmet panko
200 g zahăr brut sau zahăr tos
2 lingurițe scorțișoară
100 g unt + 1 linguriță de ulei
Rețetă de găluște cu prune. Mod de preparare
Pentru a pregăti aluatul de găluște sau gomboți, cum se mai numesc aceste delicii culinare, cartofii se spală bine pe coajă, și se fierb, în apă cu puțină sare dar și puțin zahăr. După ce sunt bine pătrunși, se curăţă de coajă și se dau pe răzătoare, sau se trec prin maşina de tocat, și se transformă într-un piure dens. Se amestecă piureul de cartofi cu făina, sare și cele două ouă, apoi se frământă bine aluatul.
Se spală prunele, șe șterg, și se sparg ușor pentru a li se îndepărta sâmburii. În locul sâmburilor se pune puţin zahăr și se strâng bine, formând din nou prunele întregi. Opțional, se poate pune și un praf de scorțișoară în interior.
Cum se formează gomboții cu prune
Aluatul de cartofi pentru gomboți cu prune se întinde o foaie mai groasă, pe masa presărată cu făină. Foaia de aluat se decupează în forme pătrate, iar în mijlocul acestora se pune câte o prună. Se adună aluatul peste prună și se modelează într-o formă sferică, dând astfel forma găluștelor.
Găluştele cu prune se fierb pentru aproximativ zece minute în apă clocotită cu puțină sare.
Cum se prepară crusta pentru găluștele cu prune
Se pune o tigaie adâncă cu untul la topit în puțin ulei. Datorită timpului rapid de topire a untului, pentru ca acesta să nu se ardă, se va topi în puțin ulei. Pesmetul se adaugă în untul topit și se amestecă pentru a se rumeni uniform. Când este frumos rumenit, se stinge focul, se adaugă zahărul și scorțișoara și se amestecă pentru omogenizarea crustei, notează a1.ro. Găluştele fierte se tăvălesc bine pe toate părțile prin această crustă de pesmet cu zahăr și scorțișoară. Se așază pe platouri tapetate la rândul lor cu amestec de pesmet, zahăr și scorțișoară. Se servesc calde sau reci, simple sau cu diferite sosuri.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
- Medeea Marinescu își explică lipsa de reacție publică după ce Florin Piersic a fost internat de urgență
- BANCUL ZILEI: Secretul ascuns al limbii române
- Medicul Alin Popescu, despre un aliment de pe masa de Paște: Preparat așa... e nenorocire completă / Asta e o regulă pe care mulţi nu o respectă, din păcate
- BANCUL ZILEI: Ați greșit numărul!
- Tragedia din Vinerea Mare care a făcut înconjurul lumii. Peste 100 de români, majoritatea copii, au ars de vii în biserică
- Știați că un singur stat din Europa are graniță terestră cu Africa iar 9 din 10 români răspund greșit
- Mircea Diaconu: E un fenomen, pe care nu-l sesizează aproape nimeni, care se petrece în România. Sunt vizați tinerii educați, IT-iștii, modernitatea țării
- Ploi abundente, grindină și vânt puternic în prima zi de Paști. Județele vizate de fenomenele meteo extreme
- Horoscop 6-12 mai 2024: Zodia care s-a certat cu toată lumea. Daniela Simulescu: „Îți recomand mai mult pragmatism” /video
- Vasile Bănescu explică: De ce slujba de Înviere nu are loc în biserică. Când începe și când se termină sfânta slujbă a Paștelui