Data actualizării:
Data publicării:

Cine ne AGITĂ? În urmă cu o săptămână, bulgarii scriau scenariul ce avea să se întâmple 7 zile mai târziu în benzinăriile din România. Cozi și panică, după un zvon pe Facebook

Autor: Roxana Neagu | Categorie: Economie
WhatsApp

În 9 martie, o benzinărie din Beiuș a dat startul panicii în România, după ce a afișat un preț/carburant de 11 lei. Poza, postată pe Facebook, a generat reacții în lanț în toată țara. 

Și-n alte locuri din țară prețurile la pompă au crescut, în special la benzinăriile MOL, dar și la alte benzinării, unde creșterea a fost de aproximativ 50 de bani/litrul de carburant. În fața acestei situații, românii s-au pus la coadă la benzinării, în număr mare, în a doua parte a zilei de 9 martie 2022. Românii nu au încredere în instituțiile statului și se tem pentru viitor și, prin urmare, când apare o informație care le stârnește panica, își iau măsuri pentru ce e mai rău. Astăzi au urmat verificări rapide în benzinăriile care au crescut prețul, urmate de sancțiuni. 

Citește și: EXCLUSIV  Preț benzină - motorină, 10 martie 2022. OMV Petrom a crescut prețul cu 46 de bani la benzina standard în doar 24 de ore

Interesant este că, în urmă cu fix o săptămână, aceeași situație s-a produs în Bulgaria. Scenariul a fost fix aceleași produs în România șapte zile mai târziu. 

”Zvonurile de pe rețelele sociale declanșează cozi mari la benzinăriile din Bulgaria” titra sofiaglobe.com în 2 martie 2022. Pe rețelele sociale s-au răspândit zvonuri despre creșterea bruscă a prețurilor la combustibil și despre problemele de aprovizionare, ceea ce a declanșat cozi mari la benzinăriile din Bulgaria în noaptea de 2 martie 2022, arată sursa citată. 

Teamă de explozia la prețuri și de perturbarea aprovizionării 

Șoferii doreau să-și alimenteze mașinile ”de teamă că prețurile la carburanți vor crește brusc în curând - chiar și după miezul nopții - având în vedere creșterea bruscă a prețului petrolului pe piețele mondiale, ca urmare a războiului din Ucraina”. Alții se temeau că războiul Rusiei împotriva Ucrainei va perturba aprovizionarea cu petrol, inclusiv în Bulgaria, ceea ce va duce la o lipsă de aprovizionare la stațiile de alimentare în următoarele zile, mai arată sursa citată. În unele benzinării, combustibilul a costat mai mult de 3 leva/litru, adică în jur de 7,5 lei. Un protest spontan pentru creșterea prețului la combustibil a blocat Drumul Internațional E-79, la Vratsa. 

Panică fără motiv, spuneau oficialii 

”Nu există probleme cu aprovizionarea cu combustibil în Bulgaria și nu se așteaptă nicio creștere șoc a prețurilor”, a transmis atunci Asociația Bulgară de Petrol. Svetoslav Benchev, din partea asociației citate, a afirmat: ”Ceea ce se întâmplă astăzi este că oamenii intră în panică, ceea ce este complet nefondat.” ”Vreau să-i rog pe oameni să nu se aprovizioneze cu combustibil. Chiar dacă unele locuri rămân fără combustibil, ceea ce este foarte posibil, acestea vor fi aprovizionate cât mai curând posibil. Problemele sunt pur logistice”, a mai spus el.

Protecția consumatorului, trimisă să verifice cine și cum speculează

Într-un mesaj la miezul nopții (2 spre 3 martie), premierul bulgar Kiril Petkov declara că ”fără niciun motiv, în aceste momente este creată o panică în privința combustibilului”. El dădea asigurări că-n 3 martie va cere Comisiei pentru Protecția Consumatorului să investigheze ”cine și cum” speculează cu privire la combustibil. 

În 3 martie, zi liberă pentru bulgari, a fost coadă la intrarea în Turcia, unde lira este ieftină și combustibilul de asemenea. Novinite.com scria că sunt mașini din Haskovo, din Plovdiv, din Sofia, cu miile, la punctul de trecere a frontierei Kapitan Andreevo-Kapakule. Din nou, un scenariu care s-a văzut și-n România, românii trecând granița în Ungaria, unde prețul la carburant a fost plafonat la 6,2 lei. În Edirne, prețul per litrul de carburant era undeva la 2,16 - 2,20 leva (adică undeva la 5,5 lei), în condițiile în care în Bulgaria sărea de 3 leva. În plus, Edirne este vizitată de mulți bulgari, mai ales în weekenduri, fiind atât o destinație turistică, cât și o ”piață”. 

Citește și: Românii alimentează în Ungaria. Maghiarii au plafonat prețul la benzină și motorină încă de anul trecut

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel