Cine l-a învins pe Băsescu, asigurând victoria lui Oprescu?
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
val-valcu
val-valcu

A fost o greșeală introducerea în cutiile poștale a unor manifeste cu ”Băsescu, ctitor al Podului Basarab”? Dar atacul frontal al Elenei Udrea la adresa primarului Oprescu, acuzat că a inaugurat ilegal pasajul cu pricina?

Afacerea cu fluturașii nu e neapărat un dezastru în planul imaginii. Cei care încă îl mai simpatizează pe Băsescu aveau nevoie de un reminder. În măsura în care au uitat, era bine să primească un semnal, care îl și victimiza pe fostul primar general ( după formula: uite cum se mândresc alții cu proiectele lui!). Pentru cei care nu-l mai pot suferi pe șeful statului, manifestul e dovada disperării. Totuși, mai mult decât să respingă echipa portocalie, bucureștenii anti-Băsescu n-au ce să facă, așa că tipărirea a sute de mii de fluturași, dacă banii nu reprezintă o problemă, n-are ce să strice. Măcar să  atragă vreo câteva mii de nostalgici.

Dramatic pentru PDL este că a fost nevoie de un  memento. Memento mori, cum le-ar spune Eminescu, pe care însă președintele nu-l prea citește, ocupat fie cu lectura lui Cărtărescu, fie cu scrierea propriei opere. De ce a ajuns Băsescu să zgârie pe la ușile mentalului colectiv? Cu alte cuvinte de ce a luat Oprescu caimacul, iar Băsescu a rămas doar o pată de vopsea, pe plăcuța de la piciorul podului, aia pe care n-o citește nimeni?

Principalul vinovat este Videanu, motivul divorțului dintre bucureșteni și PDL.  Trei ani s-a învârtit în jurul expropierilor și a finanțat lucrările la pod cu țârâita. Binențeles că a avut o groază de scuze, dar rezultatul e limpede: construcția nu s-a văzut cât era ”moștenitorul” lui Băsescu la primărie, a trebuit să vină Oprescu ca să rezolve problemele. La fel s-a întâmplat și cu pasajul de la Băneasa, ca să fim corecți. Așa că lumea a avut timp să uite cine a inițiat proiectul și să-l asocieze cu actualul primar general, care în plus e și simpatic, în vreme ce popularitatea lui Băsescu a coborât la minus 80 de procente.

Cât privește atacul Elenei Udrea la Sorin Oprescu, trebuie respectat curajul. A lovi în idolul mulțimii, înseamnă a lovi în acea mulțime, cu efecte devastatoare în planul imaginii personale. Este justificat acest sacrificiu politic? Din nou, partidul nu are ce pierde. E drept că nu-i (re)câștigă decât pe cei care mai rămăseseră fideli, dar orice nou scandal e util pentru a acoperi imensa greșeală a președintelui: propunerea de desființare a județelor. Constituția, divergențele cu Oprescu, alte scandaluri, mai mult sau mai puțin inventate, sunt necesare ca să treacă în plan secund discuția despre voievodate. Exact când se pregătea relansarea în sondaje, pe principiul eu te-am făcut, eu te omor, Băsescu a dat în cap procentelor PDL .

Dacă este așa, iar echipa de imagine a PDL încearcă să dreagă busuiocul, pentru ei  încă nu e totul pierdut. Dacă mă înșel, iar Băsescu și Boc își închipuie că pot convinge lumea asupra ”eficienței” administrative a regionalizării, nu mai e nicio șansă de salvare pentru pedeliști.  Liderul lor suprem a ajuns la fel ca Tovarășul, în ultima fază, închipuindu-și, pe 22 decembrie, că întoarce mulțimea revoltată cu un discurs la portavoce, din balconul CC. Urmează procesul CPEx...

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel