Cine i-a scris discursul lui Traian Băsescu
Data publicării:
Autor: Val Vâlcu, val.vilcu
WhatsApp

La prima vedere, președintele Băsescu a avut un discurs de premier. Al doilea după ce a luat decizia de a tăia pensiile și salariile. De această dată, fiind în Opoziție, și-a permis să ia partea poporului, cu o temă aproape populistă, în mod cert populară.

În esență, el a denunțat scumpirea benzinei, care ar reprezenta un bir pentru finanțarea baronilor locali.  Primarii și șefii de CJ vor arunca banii pe panseluțe și pavări de drumuri județene. Astfel, suferința cetățenilor și distrugerea firmelor vor fi degeaba. Unde mai pui că există alte surse de finanțare, dar banii europeni nu pot fi dijmuiți la fel ca sumele primite de la Guvern.

Unde am mai auzit chestiile astea? Pe 20 noiembrie le spunea tot președintele, la B1 Tv. Ieșirea de duminică ar fi, deci, o strategie de comunicare: e o zi fără subiecte, plouă, iar oamenii stau în case și se uită la știri. În această ecuație, răspunsul Guvernului a fost cel nimerit. Mirel Palada a mutat discuția într-o zonă cu mai mult vino-ncoace decât cifrele: beția. Victor Ponta a atacat în treacăt, pe o temă de maximă vulnerabilitate a mandatelor lui Băsescu: relația cu China, deteriorată de discursul președintelui în campania sa electorală perpetuă și de gafele locotenenților săi.

Riscul pentru guvern nu ar fi, deci, mobilizarea președintelui din acest week-end. Ci faptul că același discurs l-a folosit USL, între 2010-2012. Mai țineți minte cum înjura toată națiunea terenurile de fotbal în pantă și piscinele din satele fără canalizare? Pentru a nu se tăia banii de ”investiții” s-au tăiat salariile bugetarilor, ceea ce a dus la criza privaților, la concedieri și sărăcie în lanț.

Față de regimul Băsescu, care se menținea la Putere, în 2009,  cu voturile moldovenilor și parizienilor, USL a câștigat cu cel puțin 20 de procente în plus.  În ciuda rațiunii, care spune că panseluțele care mănâncă fondurile de dezvoltare sunt pentru marile orașe ca florile pentru mormânt, primarii horticoli au fost realeși în dușmănie. Din păcate, în 2014, nu sunt alegeri locale. Iar timpul lucrează în defavoarea guvernării, dacă aceasta nu produce schimbări în situația economică și în ceea ce privește nivelul de trai. Iar Băsescu mai are încă un an la Cotroceni.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel