Cine este Viktor Bout, rusul supranumit "Negustorul Morții", eliberat de SUA într-un schimb schimb de prizonieri
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Cine este Viktor Bout, rusul supranumit "Negustorul Morții", eliberat de SUA într-un schimb schimb de prizonieri / Foto: Captură video Tass
Cine este Viktor Bout, rusul supranumit "Negustorul Morții", eliberat de SUA într-un schimb schimb de prizonieri / Foto: Captură video Tass
Află într-un articol cine este Viktor Bout, rusul supranumit "Negustorul Morții".

SUA și Rusia au anunțat, joi, un schimb surprinzător de prizonieri. Astfel, SUA l-a eliberat pe traficantul de arme Viktor Bout, supranumit "Negustorul Morții", în schimbul baschetbalistei americane Brittney Griner, scrie The New York Times.

Viktor Bout a fost acuzat că a furnizat arme Al Qaeda, talibanilor și rebelilor din Rwanda. Faptele sale au contribuit la inspirarea unui film din 2005, "Lord of War". La scurt timp după condamnarea sa în 2011, sub acuzația de conspirație pentru uciderea cetățenilor americani, traficantul de arme rus Viktor Bout a transmis un mesaj sfidător prin intermediul avocatului său, în timp ce se confrunta cu perspectiva de a sta decenii de închisoare.

Domnul Bout, a spus avocatul său, "crede că acesta nu este sfârșitul".

Câțiva ani mai târziu, Bout, în vârstă de 55 de ani, a fost eliberat, în ciuda faptului că a ispășit mai puțin de jumătate din pedeapsa sa de 25 de ani de închisoare. El a fost schimbat joi cu starul american de baschet Brittney Griner, care a fost închisă în Rusia timp de 10 luni.

De ce rușii l-au vrut atât de mult înapoi

Oficialii ruși au făcut presiuni pentru întoarcerea lui Bout. Acesta fusese condamnat de către un juriu din New York pentru patru capete de acuzare, printre care conspirarea pentru a ucide cetățeni americani. Procurorul general de la acea vreme, Eric Holder, l-a numit pe Bout "unul dintre cei mai prolifici traficanți de arme din lume". El a devenit notoriu printre oficialii americani de informații, câștigând porecla de "Negustorul morții".  

Bout a fost probabil cel mai cunoscut rus aflat în custodia Statelor Unite. În interviurile cu jurnaliştii, traficantul a negat în mod repetat acuzaţiile că ar fi lucrat pentru agenţiile ruse de informaţii. Dar Mark Galeotti, expert în serviciile de securitate ale Rusiei, a spus că există semne puternice – educația domnului Bout, rețelele sale sociale și profesionale și abilitățile sale logistice – că el este membru sau cel puțin a fost în strânsă colaborare cu armata rusă și agenția de informații, cunoscută sub numele de G.R.U.

"Aceasta este, de asemenea, opinia SUA și a altor autorități – și explică motivele pentru care Rusia a militat atât de asiduu pentru a-l recupera. Toate țările încearcă să-și scoată cetățenii din jurisdicțiile aspre, dar este clar că a fost o prioritate specială pentru ruși să-l recupereze pe Viktor Bout", a declarat domnul Galeotti, lector la University College London, într-un interviu. 

Cine este, de fapt, acest Bout

Bout a crescut în Dușanbe, capitala Tadjikistanului, până la recrutarea sa în armata sovietică la vârsta de 18 ani. După un stagiu în armată, a studiat portugheza la Institutul Militar de Limbi Străine din Moscova, o cale de acces obișnuită pentru serviciile de informații rusești, și a devenit în cele din urmă ofițer în Forțele Aeriene.

Uniunea Sovietică s-a destrămat la scurt timp după ce Bout a părăsit armata. În timp ce economia Rusiei se prăbușea și grupurile criminale se dezvoltau tot mai mult, el s-a mutat în Emiratele Arabe Unite și a înființat o companie de transport de marfă care a ajuns destul de repede la o flotă de 60 de avioane. Imperiul său de transport maritim a livrat arme rebelilor, militanților și teroriștilor din întreaga lume, au declarat procurorii. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel