Cine este Rustem Umerov, noul ministrul ucrainean al apărării
Rustem Umerov, care urmează să devină noul ministru al apărării al Ucrainei, este un membru de frunte al comunității tătarilor din Crimeea care și-a reprezentat țara în negocieri sensibile cu Rusia.
Umerov s-a născut în Uzbekistanul sovietic, țara în care familia sa a fost exilată sub regimul lui Stalin, și s-a mutat înapoi în Crimeea, în Ucraina, când era copil, când tătarilor li s-a permis să se întoarcă în anii 1980 și 1990, scrie The Guardian.
Musulmanul în vârstă de 41 de ani a început în domeniul telecomunicațiilor în 2004 și a fost ales în parlament în 2019.
Acolo a fost copreședinte al Platformei Crimeea, un efort diplomatic internațional care vizează inversarea anexării peninsulei de către Rusia.
El a lucrat ani de zile în funcția de consilier al liderului istoric al tătarilor din Crimeea, Mustafa Dzhemilev.
Rusia a smuls controlul Crimeei Ucrainei în 2014 și a promovat un referendum privind anexarea, care a fost condamnată ca nelegitimă de Ucraina și aliații săi occidentali.
Comunitatea tătară, care a reprezentat 12-15% din cele două milioane de locuitori ai Crimeei, a boicotat în mare măsură votul.
Moscova a interzis apoi Mejlis – adunarea tradițională a minorității musulmane tătare – declarând-o organizație extremistă și de atunci a închis membrii comunității, invocând preocupări de securitate.
„Propagandiștii ruși au inventat narațiunea împărțirii națiunii ucrainene în etnici pentru a-și justifica acțiunile militare pe teritoriul țării noastre”, a declarat Umerov pentru site-ul de știri iordanian AmmanNet într-un interviu anul trecut. „Nu simțim nici un șovinism sau islamofobie [în Ucraina] cu privire la etnia sau religia noastră.”
Atât după anexare, cât și după începerea invaziei pe scară largă a Rusiei, Umerov a luat parte la discuții din culise cu oficiali ruși, inclusiv negocieri de schimburi de prizonieri de mare profil și evacuări de civili.
El a făcut parte din delegația Ucrainei în negocierile cu Rusia în primele săptămâni de război și a participat la discuțiile privind stabilirea unui coridor de export pentru cereale ucrainene prin Marea Neagră.
De atunci, Rusia s-a retras din acordul cu cereale, acuzând Ucraina și aliații săi că nu au respectat o parte a acordului de facilitare a exporturilor rusești.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News