Data actualizării:
Data publicării:

Cine este Robert Hur, cel care astăzi a decis că Joe Biden a păstrat materiale clasificate despre Afganistan. Legătura cu Donald Trump

Autor: Roxana Neagu | Categorie: Stiri
WhatsApp
captură video
captură video
Deși a păstrat materiale clasificate despre Afganistan, președintele american Joe Biden nu va fi urmărit penal. 

Robert Hur, consilierul special desemnat să investigheze dacă președintele Joe Biden a manipulat necorespunzător documente guvernamentale sensibile, este un fost oficial de rang înalt al Departamentului de Justiție cu experiență în urmărirea penală a investigațiilor sensibile privind scurgerile de informații, notează Reuters. 

Joi, el a încheiat ancheta și a constatat că Joe Biden a păstrat materiale clasificate despre Afganistan după ce a părăsit vicepreședinția în 2017, dar a spus că nu va fi acuzat penal.

Hur a fost procurorul în Maryland în timpul administrației Trump și apoi a servit ca partener la firma de avocatură Gibson, Dunn & Crutcher. Însuși procurorul general al SUA, Merrick Garland, i-a solicitat expertiza în cazul Biden. Garland a spus că Hur va acționa ca un procuror cvasi-independent pentru a determina dacă înregistrările clasificate din perioada lui Biden ca vicepreședinte au fost stocate în mod necorespunzător la reședința democraților din Delaware și la un think tank din Washington.

Legătura cu Trump și cazul Harold Martin

Robert Hur a fost numit de Donald Trump în 2018 ca ofițer-șef de aplicare a legii federale din Maryland și a părăsit această funcție la începutul lui 2021. Sub el, procuratura din Maryland a urmărit cazul fostului contractant al Agenției Naționale de Securitate, Harold Martin, care a furat cantități uriașe de materiale clasificate de la agențiile de informații americane. La acea vreme, oficialii au numit-o cea mai mare încălcare a informațiilor clasificate din SUA. În 2019, Martin a fost condamnat la nouă ani de închisoare după ce a pledat vinovat pentru păstrarea intenționată a informațiilor privind apărarea națională.

Absolvent al Facultății de Drept din Stanford și al Colegiului Harvard, Hur a servit ca asistent principal al procurorului general adjunct Rod Rosenstein, înainte de numirea sa ca procuror al SUA în Maryland. A fost și grefier pentru defunctul judecător-șef al Curții Supreme a SUA, William Rehnquist. El a fost, de asemenea, consilier al lui Christopher Wray la Departamentul de Justiție înainte de numirea lui Wray la conducerea FBI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel