Cine este Mihail Vlasov, președintele Camerei de Comerț, reținut de DNA
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Crişan Andreescu
WhatsApp
Judecător în perioada comunistă, Mihail Vlasov a fost condamnat pentru luare de mită, acesta fiind cunoscut ca un apropiat al grupului liberalilor ieșeni. Vlasov se află la conducerea Camerei de Comerț a României din 2007. De asemenea, Mihail Vlasov este socrul fostului ministru de Interne, liberalul Cristian David.

Mihai Vlasov s-a născut în 1943 la Tighina, în Republica Moldova, și a absolvit Facultatea de Drept din Iași în 1974. Înainte de revoluție a fost judecător și avocat, dar a suferit o condamnare de șase luni de închisoare, înainte de 1989, pentru luare de mită. Anchetatorii l-au acuzat atunci că a primit mită 70.000 lei pentru a rezolva un proces la Focşani. După '89 a reuşit să-şi şteargă condamnarea.

În CV-ul publicat pe site-ul Camerei de Comerț și Industrie se precizează: "Arestat de statul comunist și lipsit de libertate 2 ani, achitat în 1990 ca nevinovat".

Mihail Vlasov este socrul fostului ministru PNL Cristian David. În 2008, Vlasov a avut şi un scurt mandat de parlamentar. În 2012, Mihail Vlasov a fost reclamat la DNA pentru corupţie. 12 preşedinţi de Camere de Comerţ din teritoriu au transmis către DNA o plângere penală în care arată că Vlasov ar fi folosit discreţionar fondurile Camerei de Comerţ. "Preşedintele CCIR, dl Mihail M. Vlasov a cheltuit, în anul 2011, suma de 12.239.098 lei, existând indicii serioase în sensul că aceşti bani nu au fost cheltuiţi doar în interesul CCIR.

Cu ocazia dezbaterilor, în Adunarea din 23 aprilie 2012, a Execuţiei Bugetului de Venituri şi Cheltuieli al CCIR pe anul 2011 (punctul 3 de pe ordinea de zi), am observat că, în Anexa nr.2 (Execuţia Bugetului de Venituri şi Cheltuieli anul 2011), punctul 4 (Cheltuieli cu serviciile executate de terţi), litera l (fond la dispoziţia Preşedintelui), în coloana intitulată "prevederi 2011" a fost menţionată suma de 12.400.000 lei, în loc de 6.300.000 lei, așa cum aprobaseră membrii Camerei Naţionale, în Adunarea din data de 19 mai 2011", se arată în sesizare. Până în prezent, Mihail Vlasov nu a fost trimis în judecată de către DNA pentru această cauză.

Mihail Vlasov, un apropiat al clanurilor Duduianu și Caran

Numele lui Mihail Vlasov a ținut de mai multe ori prima pagină a ziarelor, fie că a fost vorba de scandaluri legate de Camera de Comerț și Industrie a Romaniei, de relația sa cu Mona Pivniceru, invocată inclusiv de Traian Băsescu, sau de pasiunea pentru cazinouri și asocierea sa cu clanuri de interlopi precum "Duduianu" sau "Caran". În 2013, Vlasov avea calitatea de  parte vătămată în celebrul dosar al celor doi interlopi, acuzați că dădeau bani cu camată unor amatori de jocuri de noroc.

"Cu privire la Mihail Vlasov s-a stabilit faptul că acesta frecventează săptămânal cazinourile. Acesta pariază sume considerabile de bani, iar în momentul în care pierde, pentru a continua să joace, apelează la diverși cămătari, printre care și Stan Gheorghe, zis "Bulgaru'", de la care împrumuta bani cu camată", se arăta în rechizitoriul procurorilor din Parchetul Capitalei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel