Data publicării:
Cine este Kohei Oishi, samuraiul care antrenează loturile României de judo
Kohei Oishi, unul dintre cei mai buni antrenori japonezi de judo, va coordona loturile olimpice, în vederea JO de la Tokyo 2020.
Cine este samuraiul care va încerca să schimbe, în primul rând, mentalitatea sportivilor judoka români, aflați din interviul următor pentru Pagini românești din Canada.
Ce ştiai despre România înainte să vii în vizită în luna iunie a anului trecut ?
Despre România știam că este o țară din Europa de est și că Bucureștiul este capitala țării. Auzisem despre Ceaușescu și revoluția care l-a dat jos. Auzisem de asemenea despre marii sportivi și oameni de sport precum Nadia Comăneci, Marius Vizer, Lidia Șimon sau Alina Dumitru. Citisem și despre incidentul cu cetățeanul japonez care a murit în București după ce a fost mușcat de un câine vagabond.
Ce ştiai despre judoul românesc până anul trecut?
Cunoșteam performanțele Alinei Dumitru.
Care este prima impresie pe care ţi-a făcut-o Bucureştiul?
Am fost surprins să văd atât de multe clădiri cu arhitectură veche și de asemenea am observat că oamenii duc o viață mult mai bună decât credeam.
Ce te-a determinat să accepţi propunerea Federaţiei române de judo?
În primul rând am primit recomandarea din partea profesorului Kiyoshi Murakami și apoi m-am gândit că ar fi o nouă provocare pentru mine. Nu în ultimul rând mi-a plăcut personalitatea și ambiția sportivilor români.
Care este durata contractului şi care sunt obiectivele?
Am contract cu Federația Română de judo până la Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020 inclusiv. Obiectivul principal este o medalie la JO 2020 iar pe termen lung premiza pentru o medalie în întrecerea masculină până la JO de la Los Angeles.
Care este rolul tău principal în cadrul loturilor olimpice ale României?
Pregătirea sportivilor pentru câștigarea medaliilor și obținerea celor mai bune performanțe.
S-au împlinit 3 luni de când ai venit la lot. Ce ai găsit din punct de vedere al pregătirii tehnice şi tactice a sportivilor români la masculin şi feminin?
Am găsit sportivi foarte bine pregătiți din punct de vedere tehnic dar din păcate aceste tehnici nu sunt valorificate de către sportivi în luptă deși ei au potential. Tehnicile repetate la antrenament trebuie apoi aplicate cât mai mult în meciuri în competiții. La antrenament trebuie repetat cu multă atenție fiecare detaliu, chiar de bază, de la prize la deplasări pentru a putea obține puncte în meciuri.
E nevoie în același timp de cantitate dar și de calitatea repetării exercițiilor pentru a ajunge în top. Este povestea cunoscută. Pentru a deveni cel mai bun din lume trebuie să faci cea mai bună pregătire din lume.
De asemenea foarte important într-un antrenament nu este doar să repeți ce ți se spune ci și atitudinea pe care sportivul o are față de antrenament, disponibilitatea la efort și mentalitatea cu care abordează o competiție. Iar aici avem mult de lucru. Este nevoie de o voință puternică a spotivilor pentru atingerea obiectivelor.
Toate aceste schimbări trebuie facute împreună, antrenorii și sportivi, pentru a maximiza efortul iar cu o voință puternică se pot atinge obiectivele.
Cât de greu va fi drumul sportivilor români până la Tokyo 2020 ? Dar o medalie în Japonia la J.O.?
Situația este diferită pentru fiecare sportiv în parte. Privind situația actuală a echipei României, avem o mică distanță de recuperate până să ajungem pentru drumul spre 2020.
Schimbarea necesită mult timp și multe antrenamente. Bineînțeles că voi face tot posibilul pentru a micșora această distanță iar în 2020 sportivii să atingă potențialul lor maxim.
Depinde și de cât de mult își doresc sportivii să-și realizeze obiectivele, în mod realist, prin antrenamentele zilnice și să demonstreze asta în competiții.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News