Cine a fost Kirill Stremousov. La scurt timp după moartea lui, Rusia a anunțat retragerea din Herson - Video
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Cine este Kirill Stremousov, la scurt timp după moartea căruia Rusia a anunțat retragerea din Herson / Foto: Captură video Youtube Царьград ТВ
Cine este Kirill Stremousov, la scurt timp după moartea căruia Rusia a anunțat retragerea din Herson / Foto: Captură video Youtube Царьград ТВ
Află în articol cine a fost Kirill Stremousov, după moartea căruia, la scurt timp, Rusia a anunțat retragerea din Herson.

Ieri, 9 noiembrie, ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a ordonat trupelor sale să se retragă de pe malul de vest al râului Nipro. Anunțul Rusiei a venit la scurt timp după ce presa rusă a transmis că liderul adjunct al Hersonului, Kirill Stremousov, a murit într-un accident de mașină. Văzut ca unul dintre principalii pioni ai ocupației Hersonului, el avertizase cu doar șase zile în urmă că, "cel mai probabil", forțele ruse o să fie nevoite să treacă pe malul estic.

Ministrul Sănătăţii din regiunea Herson, Vadim Ilmiev, a declarat reporterilor că accidentul s-a produs pe autostrada Herson-Armiansk.

"Într-adevăr, pot confirma că Kirill a avut un accident. Nu am primit încă informații despre deces de la medici. O ambulanță a mers la locul accidentului", a spus el.

Cine a fost Sremousov

Kirill Sergheievici Stremousov s-a născut la 26 decembrie 1976, în Golmovsky, regiunea Donețk. El a fost persoană politică și publică cu cetățenie ucraineană și rusă, în timpul ocupației ruse a regiunii Herson servind ca viceguvernator.

Totodată, el a fost cunoscut ca fiind unul dintre liderii mișcării ucrainene împotriva vaccinării împotriva coronavirusului, președinte al Comitetului de Salvare pentru Pace și Ordine colaboraționist, care operează în regiunea Herson și vicepreședinte al administrației ocupaționale militaro-civilă a regiunii Herson pentru politica de familie, tineret, sport și informare.

După începutul invaziei ruse a Ucrainei și ocuparea ulterioară a regiunii Herson, fiind un activist pro-rus, a susținut acțiunile Rusiei și a format la începutul lunii martie Comitetul colaboraționist de Salvare pentru Pace și Ordine.

La 26 aprilie 2022, s-a declarat vicepreședinte al Administrației Militaro-Civile a Regiunii Herson. În această poziție, el a ordonat să blocheze serviciile Google, YouTube și Viber în regiunea Herson și intenționa să blocheze și Facebook și Instagram.

Pe 30 august, el a publicat un mesaj video în care critica modul în care canalele și mass-media ucrainene au reflectat contraofensiva Forțelor Armate ale Ucrainei în apropiere de Herson.  Pe 28 septembrie, el  a primit un pașaport rusesc din partea șefului Crimeei, Serghei Aksyonov.

Procuratura Ucrainei l-a declarat suspect în temeiul unor articole penale de înaltă trădare. Pe 3 iunie 2022, datorită sprijinului pentru invazia rusă a Ucrainei, a intrat sub sancțiunile Uniunii Europene, iar o lună mai târziu, sub cele impuse de Statele Unite.

Se pare că Stremousov era important pentru Kremlin

După cum a spus guvernatorul interimar al regiunii, Vladimir Saldo, pe canalul său de Telegram, familia decedatului va fi sprijinită. "Este tatăl multor copii - are cinci copii, iar al șaselea urmează să se nască în curând. Desigur, ne vom ocupa de toți, dar, din păcate, Kirill nu poate fi întors", a scris el.

Condoleanțe pentru moartea lui Stremousov au fost deja exprimate de guvernatorul Sevastopolului, Mihail Razvozhaev.

"Tocmai am aflat de moartea lui Kirill Stremousov. L-am cunoscut personal recent. Era un adevărat patriot al Rusiei, curajos, a rămas în promt în orice situație și a considerat de datoria lui să informeze locuitorii din regiunea Herson despre ce se întâmplă. Acesta a fost cazul în această dimineață. Este o mare pierdere", a scris el pe canalul său Telegram.

Stremousov a devenit șef adjunct al regiunii Herson după ce regiunea a intrat sub controlul forțelor ruse.

Putin l-a decorat post-mortem

Președintele rus Vladimir Putin i-a acordat Ordinul Curajului post-mortem șefului adjunct al Administrației Regiunii Herson, Kirill Stremousov.

"Pentru curajul și curajul arătat în îndeplinirea datoriei, de a acorda Ordinul Curaj lui Kirill Sergeevich Stremousov, șef adjunct al Administrației Civile Militare a Regiunii Herson (post-mortem)", se arată în decretul președintelui Federației Ruse, postat pe portalul de internet al informațiilor juridice, scrie Interfax.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel