Cine este jurnalistul BBC, bătut măr de poliţia chineză la protestul anti-restricții din Shanghai - Video
Autor: Andrei Itu | Publicat pe: 28 noi 2022, 07:29
WhatsApp
Cine este jurnalistul BBC, bătut măr de poliţia chineză la protestul anti-restricții din Shanghai - Foto Pexels
Cine este jurnalistul BBC, bătut măr de poliţia chineză la protestul anti-restricții din Shanghai - Foto Pexels
BBC a informat duminică că poliţia chineză l-a agresat şi reţinut pe unul din jurnaliştii săi, care acoperea un protest la Shanghai, pe care l-a eliberat după câteva ore, transmite Reuters. 

'BBC este extrem de îngrijorat de modul în care a fost tratat jurnalistul nostru Ed Lawrence, care a fost arestat şi încătuşat în timp ce acoperea protestele din Shanghai', a declarat într-un comunicat un purtător de cuvânt. 'A fost reţinut câteva ore după care a fost eliberat. Cât timp a fost arestat a fost bătut şi lovit cu picioarele de poliţie. Acest lucru s-a întâmplat în timp ce lucra ca jurnalist acreditat', conform sursei citate.

Video

Shanghai este unul din numeroasele oraşe din China în care au loc proteste împotriva restricţiilor stricte impuse de autorităţi pentru a preveni răspândirea pandemiei de COVID-19, proteste care au izbucnit în ultimele zile după un incendiu în Urumqi, soldat cu morţi.

În imaginile apărute pe reţelele de socializare se poate vedea cum un bărbat pe care alţi jurnalişti l-au identificat ca fiind Ed Lawrence este arestat de poliţişti.

BBC a precizat că nu a primit nicio explicaţie credibilă pentru detenţia lui Lawrence.

'Nu am primit nicio explicaţie oficială sau scuze din partea autorităţile chineze dincolo de o comunicare a oficialilor care mai târziu l-au eliberat, cum că l-ar fi arestat pentru binele lui în caz că s-ar fi contaminat de COVID în mulţime', a spus BBC.

Vezi și - Se clatină China? Protest violent rar împotriva regimului. Chirieac: Cea mai mare problemă a Chinei e chiar Xi Jinping

În Shanghai a avut loc un rar protest împotriva regimului chinez, o parte dintre demonstranți cerând în mod public demisia președintelui Xi Jinping.

Protestul a izbucnit în timpul unui priveghi desfășurat în amintirea a zece persoane ucise în urma unui incendiu izbucnit joi într-o clădire din Urumqi, capitala provinciei Xinjiang.

Potrivit martorilor, citați de Rador, și potrivit unor imagini publicate pe rețelele de socializare, priveghiul s-a transformat într-o manifestație plină de furie la adresa politicii zero COVID a Chinei.

Unii dintre protestatari au scandat „Jos cu Partidul Comunist!”, iar alții au cerut încetarea restricțiilor antipandemice. În pofida negărilor oficialilor, mulți dintre internauți susțin că de vină pentru incendiul din Urumqi sunt măsurile antipandemice aplicate clădirilor rezidențiale. Protestele au dus inclusiv la violențe.

Se clatină regimul din China? Chirieac e sceptic

Analistul politic Bogdan Chirieac, într-o intervenție la postul România TV, a fost întrebat dacă aceste proteste ar putea clătina regimul de la Beijing. 

Chirieac nu crede într-un asemenea scenariu, dar e de părere că realegerea lui Xi Jinping va fi una din marile probleme cu care se va confrunta China.

„Nu s-a clătinat regimul în Piața Tiananmen, acum mai bine de 30 de ani. Dar sunt într-adevăr probleme mari și cred că cea mai importantă dintre ele este realegerea pentru un al treilea mandat al lui Xi Jinping. Toată această perioadă de dezvoltare intensă a Chinei, care a ajuns locul 2 la PIB în lume după SUA, o dezvoltare sub toate aspectele, s-a datorat schimbului între generații, a alternanţei la putere.

După 10 ani se schimba generația de conducători, lucru încălcat de Xi Jinping. Iar politica sa absurdă de zero COVID a provocat mari probleme. Nu a provocat pandemia atât de multe probleme lumii precum a făcut-o politica de la Beijing în China, fiindcă s-au închis orașe întregi, inclusiv Shanghai”, a arătat Chirieac.

Problema drepturilor omului a fost abordată și ea de analistul politic.

„Încălcarea drepturilor omului în China e o problemă de la înființarea republicii. De-a lungul istoriei Occidentul a remarcat acest lucru iar în ultimii 20 de ani nu a mai făcut-o. Asemănător cum s-a întâmplat între Europa și Rusia. Cred că regimurile acestea autoritare ar trebui să nu mai existe”, a punctat Chirieac, care a adăugat că există riscul să se întâmple din nou ceea ce s-a întâmplat cu Vladimir Putin „care era  acceptat în toate cancelariile occidentale”.

„Sigur, nu e problema Chinei, fiindcă totuși China e o civilizație de 5.000 de ani cu mecanisme interne de autoreglare și nu cred că vom asista la o invadare militară a Taiwanului. Un război hibrid? Da, dar nu cu tancuri și avioane”, a conchis Chirieac, care a subliniat și faptul că Beijingul a condamnat intervenția Rusiei în Ucraina.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?