Data publicării:

Cine este Jonathan Bloomer, omul de afaceri dispărut în urma naufragiului din Sicilia

Autor: Sonia Baciu | Categorie: Economie
WhatsApp
FOTO: captură video YouTube @Success Story
FOTO: captură video YouTube @Success Story

Jonathan Bloomer, președintele Morgan Stanley, se află printre cei șase dispăruți în naufragiul de la Palermo. Care este legătura din Bloomer și Mike Lynch, proprietarul yachtului de lux.

Șase persoane sunt încă date dispărute și una a murit în urma naufragiului de la Palermo, iar printre cei dispăruți se numără și Jonathan Bloomer, în vârstă de 70 de ani, președintele companiei Morgan Stanley Internațional, dar și prieten cu Mike Lynch, de asemenea dat dispărut, proprietarul yachtului scufundat, notează Rador Radio România. 

Jonathan Bloomer și Mike Lynch sunt legați de o prietenie profundă, dar și de un proces, unde Bloomer a depus mărturie în procesul împotriva lui Lynch, la tribunalul din San Francisco, proces în care Lynch a fost acuzat că ”a umflat” veniturile companiei sale de software înainte de achiziția de către gigantul Hewlett-Packard (HP), în 2011, pentru 11 miliarde de dolari și tocmai fusese achitat datorită mărturiei lui Bloomer. Lynch (59 de ani) risca o condamnare de până la 20 de ani, potrivit diverselor acuzații.

De altfel este posibil ca vacanța din Sicilia să fi fost organizată tocmai pentru a sărbători achitarea din acest proces.

Citește și: Partenerul de afaceri al lui Mike Lynch a murit cu doar câteva zile în urmă. Magnatul britanic, dispărut alături de fiica sa, după scufundarea iahtului în Sicilia

Cariera tumultoasă a lui Jonathan Bloomer

Înainte de mandatul său la Morgan Stanley, început în decembrie 2016) și Hiscox (din iulie 2023), Bloomer a fost CEO al Prudential Financial, o companie de asigurări, fiind demis în 2005.

Momentul avansării în funcție a lui Bloomer a fost unul nepotrivit, acesta coincizând cu prăbușirea dotcom și cu atentatele de la 11 septembrie 2001, care au dus la scăderea cu 40% a prețului acțiunilor Prudential.

De asemenea, în acea perioadă, Bloomer a propus cumpărarea American General, companie de asigurări, dar această mișcare a fost îm mare parte sortită eșecului, din cauza ofertei American International Group care a depășit-o pe cea a Prudential, precum și a lipsei de încredere a investitorilor în acea achiziție, care a dus la prăbușirea acțiunilor Pridential. Bloomer a fost nevoit să dea înapoi, dar prin propunerea de preluare, a expus prezența relativ slabă a Prudential în SUA.

Pentru a înrăutăți lucrurile, divizia de internet banking a Prudential, Egg, nu a răspuns așteptărilor, dar Bloomer nu a putut găsi un cumpărător adecvat. În cele din urmă, Prudential a vândut Egg către Citigroup pentru aproximativ 750 de milioane de dolari în 2007, dar compania a estimat o pierdere operațională de 190 de milioane de dolari din Egg, de două ori mai mare decât se aștepta inițial, scrie Yahoo! Finance.

Indignarea investitorilor a atins cote maxime în 2004, când Bloomer a lansat, prin surprindere, o emisiune de drepturi în valoare de 1,3 miliarde de dolari, într-un efort de a extinde afacerile firmei în Regatul Unit, în ciuda faptului că a fost nevoit să liniștească îngrijorările cu privire la nevoia companiei de a strânge mai mult capital pentru a face acest lucru. Directorul general a fost demis mai puțin de un an mai târziu și înlocuit cu Mark Tucker, șeful financiar al HBO. Bloomer a numit acest lucru ”parte din suișurile și coborâșurile vieții corporative”.

”A trebuit să gestionăm compania în vremuri dificile și nu totul ne-a făcut populari”, a spus el la acea vreme. ”Dar treaba mea a fost să conduc o transformare, iar Prudential este acum pregătită pentru a oferi în continuare o creștere substanțială și randamente”, potrivit sursei menționate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel