Data publicării:

Cine este Ionel Nicolae, propus adjunct al Avocatului Poporului

Autor: Sonia Baciu | Categorie: Politica
WhatsApp
FOTO: Avocatul Poporului
FOTO: Avocatul Poporului
Ionel Nicolae este propunerea lui Renate Weber pentru funcția de adjunct al Avocatului Poporului.

Birourile permanente ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au luat act, marţi, 26 septembrie, de propunerea din partea Avocatului Poporului pentru postul de adjunct în domeniul de activitate privind prevenirea torturii şi a altor pedepse ori tratamente crude, inumane sau degradante în locurile de detenţie, scrie Agerpres.

Astfel, a fost propus Ionel Nicolae, pentru un mandat de cinci ani, adjunct al Avocatului Poporului la domeniul de activitate ”drepturile familiei, tinerilor, pensionarilor, persoanelor cu handicap”, în perioada 17 aprilie 2018 - 18 aprilie 2023.

În solicitare, Avocatul Poporului arată că postul de adjunct pentru care a făcut propunerea este vacant şi ”are nevoie de un coordonator care să organizeze şi să pună în aplicare dispoziţiile din legislaţia internă şi convenţiile internaţionale în materie”.

Solicitarea a fost trimisă către Comisiile juridice ale celor două Camere, pentru raport.


În luna mai Birourile permanente ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au analizat o scrisoare prin care Avocatul Poporului, Renate Weber, a solicitat revocarea din funcţie a lui Daniel Iovănescu, adjunct al Avocatului Poporului în domeniul prevenirea torturii şi a altor pedepse ori tratamente cu cruzime, inumane sau degradante. El a fost numit în funcţie în octombrie 2022, pentru un mandat de 5 ani.

"Atitudinea constantă a domnului adjunct Daniel Iovănescu face imposibilă colaborarea dintre Avocatul Poporului şi acesta, cu consecinţa apariţiei unor disfuncţionalităţi în activitatea instituţiei. ", scria atunci, între altele, Renate Weber. 

Cine este Ionel Nicolae

Potrivit CV-ulului de pe site-ul instituției Avocatul Poporului, înainte de 1989, Ionel Nicolae a ocupat mai multe funcții la Direcția de Pașapoarte, Evidența Străinilor și Controlul Trecerii Frontierei, din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

Din 1995 a fost șef al Serviciului Control și Anticorupție din cadrul aceleiași structuri, iar în 1997 a ocupat funcția de director adjunct al Direcției Poliției de Frontieră.

De-a lungul timpului a fost șef direcție la Direcția de Pașapoarte, șef direcție generală la Direcţia Generală de Paşapoarte, Străini şi Probleme de Migrări, adjunct şef direcţie generală la Direcţia Generală de Evidenţă Informatizată a Persoanei, director general al Direcţiei Generale de
Evidenţă Informatizată a Persoanei, director general al Direcţiei Generale de Paşapoarte. 

În 2005 s-a pensionat, iar din 2006 a fost consilier parlamentar la Direcţia de control şi îndrumare electorală din cadrul Autorităţii Electorale
Permanente. În perioada 2012-2014 a fost consilier al ministrului la Ministerul Administrației și Internelor, iar în perioada 2015-2018 a fost consilier coordonator la cabinetul Avocatului Poporului.

În ultimii 5 ani, Ionel Nicolae a ocupat funcția de adjunct al Avocatului Poporului.

Citește și: Avocatul Poporului are un Mecanism Naţional de Prevenire a Torturii şi Relelor Tratamente. De ce nu au intervenit la azilele terorii

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel