Cine este Elvira Nabiullina, propusă de Putin pentru conducerea Băncii Centrale a Rusiei. Trimite mesaje codificate prin ținute și broșe
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Elvira Nabiullina,  președinta  Băncii Centrale a Rusiei / Foto: duma.gov.ru
Elvira Nabiullina, președinta Băncii Centrale a Rusiei / Foto: duma.gov.ru
Vladimir Putin a depus candidatura Elvirei Nabiullina la Duma de Stat pentru numirea în funcția de șef al Băncii Centrale a Rusiei.

Președintele rus Vladimir Putin, în conformitate cu paragraful G al articolului 83 din Constituția Federației Ruse, a înaintat candidatura Elvirei Nabiullina la Duma de Stat pentru numirea în funcția de președinte al Băncii Centrale a Rusiei, se arată pe site-ul camerei inferioare a Parlamentului rus.

De asemenea, se menționează că președintele Camerei Inferioare, Vyacheslav Volodin, a instruit comisiei competente pentru piața financiară, în conformitate cu procedura stabilită, să înainteze această propunere Consiliului Dumei de Stat din 21 martie.

Competențele Nabiullinei ca președinte al Băncii Centrale expiră la 24 iunie 2022. Președintele Băncii Rusiei este numit de Duma de Stat cu votul majorității din numărul total de deputați. Candidatul la funcția de șef al Băncii Centrale spre examinare de către Duma de Stat este prezentat de către președinte Rusiei. 

Cine este Elvira Nabiullina

Elvira Nabiullina conduce Banca Centrală din Rusia din iunie 2013. În 2017, mandatul ei a fost prelungit cu încă cinci ani. Mai jos aveți cinci fapte despre guvernatorul băncii centrale a Rusiei, Elvira Nabiullina:

1. Absolventă în economie a Universității de Stat din Moscova, Nabiullina a devenit prima femeie care a condus o bancă centrală din gruparea G8 a țărilor bogate când a preluat frâiele în 2013, după ce a fost consilier al președintelui Vladimir Putin și a fost ministru al economiei și comerțului, scrie Reuters.

2. Foarte respectată, inclusiv de mulți din Occident, Nabiullina este însărcinată cu modernizarea băncii centrale și transformarea acesteia într-o instituție în care investitorii străini au încredere pentru a conduce economia prin vremuri grele, inclusiv cu sancțiunile occidentale în 2014.

3. După anexarea Crimeei de către Rusia în 2014, ea a contribuit la construirea unei rezerve de aur și valută de 640 de miliarde de dolari și a supravegheat o reducere a ponderii rezervelor deținute în dolari.

4. Elvira Nabiullina este de origine tătară și o femeie rară în eșaloanele de vârf ale oficialității ruse. Nabiullina și-a câștigat încrederea lui Putin. Cunoscută drept un șoim politic, într-un interviu acordat în decembrie pentru Reuters, ea a spus că inflația ridicată ar putea submina credibilitatea băncii centrale.

5. Nabiullina este renumită pentru că trimite mesaje codificate prin îmbrăcămintea și broșele alese. Pe 28 de februarie, în cadrul unei conferințe de presă, realizată în urma sancțiunilor occidentale împotriva Rusiei, femeia în vârstă de 58 de ani s-a îmbrăcat într-o rochie neagră.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel