Cine erau șaptezeciștii? Daniel Cristea-Enache explică diferența
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Flaviu Predescu
WhatsApp
Sâmbătă, 22 ianuarie, în cadrul emisiunii De Ce Citim , dedicată lui Gabriel Chifu, criticul literar Daniel Cristea-Enache a făcut o radiografie a fenomenului șaptezecist în literatura română. 

„După Generația ‘60 vine o mișcare care nu se conturează generaționist și care a fost numită șaptezecistă, asta suscitând unele critici pentru că s-a spus, pe bună dreptate, că generațiile în  literatură nu apar așa… fix la zece ani. Trebuie mai mult de zece ani ca să apară o generație. Și, în general, aceste schimbări și cristalizări de generație nu se fac la dată fixă”, a spus Daniel Cristea-Enache.

Adrian Popescu și Ion Mircea, poeți de mare rafinament ai fenomenului șaptezecist 

„Și „șaptezecismul” este destul de contestat, deși este destul de puțin diferit de șaizecism, „șaptezecismul” nu întrunește caracteristicile unei generații, nu există un program estetic și teoretic care să fie un agregator pentru formulele artistice ale diferiților poeți. Sunt niște poeți de la Echinox, din zona Clujului, de mare rafinament, să spunem: Adrian Popescu sau Ion Mircea, dar nu se poate construi o generație literară cu această mișcare șaptezecistă, așa cum era Generația ’60 cu foarte multe nume”, a conchis redactorul-șef adjunct al României literare. 

Declarațiile cu privire la acest subiect:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel