Data publicării:

Cine e Luminița Odobescu, propunerea de ministru al Afacerilor Externe

Autor: Elena Aurel | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursă foto: Agerpres
Sursă foto: Agerpres

Luminița Odobescu este propusă ca ministru al Afacerilor Externe din partea Partidului Național Liberal.

Luminiţa Teodora Odobescu s-a născut la 3 mai 1969, în Reghin, judeţul Mureş.

A absolvit Facultatea de Comerţ din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucureşti, în 1992, potrivit CV-ului. De asemenea, are un doctorat în relaţii economice internaţionale efectuat în cadrul aceleiaşi instituţii (2003).

A lucrat ca cercetător ştiinţific în cadrul Institutului Naţional "Virgil Madgearu" (1992-1995). A fost referent de specialitate la Ministerul Economiei şi Comerţului (1995-1999) şi consilier/şef de serviciu în cadrul Departamentului de Comerţ Exterior, Ministerul Economiei şi Comerţului (1999-2001). În intervalul 2001-2002, a fost şef serviciu/secretar diplomatic II în cadrul Ministerului Afacerilor Externe.

S-a numărat printre primii stagiari români la Comisia Europeană de la Bruxelles. A fost, de asemenea, stagiar în cadrul Organizaţiei Mondiale a Comerţului (Geneva) şi a urmat un curs în domeniul afacerilor europene, la Colegiul Europei din Bruges (Belgia).

A coordonat şi pregătit reuniunile Comitetului Reprezentanţilor Permanenţi Adjuncţi (COREPER I) şi a participat la mai multe grupuri de lucru ale Consiliului şi Comisiei Europene, în urma semnării Tratatului de aderare a României la UE.

A deţinut, între 2002 şi 2007, mai multe poziţii în cadrul Reprezentanţei Permanente a României la Uniunea Europeană, fiind responsabilă cu mai multe capitole de negociere, în contextul aderării României la UE (energie, uniune economică şi monetară, taxe, comerţ), dar şi cu relaţiile comerciale dintre România şi Uniunea Europeană şi a măsurilor de apărare comercială.

A fost director general al Departamentului UE din cadrul Ministerului Afacerilor Externe (MAE), fiind responsabilă cu coordonarea afacerilor europene şi a dialogului politic bilateral cu statele membre ale UE, statele în curs de aderare la UE, precum Turcia şi AELS (iunie 2008 - februarie 2012).

A fost secretar de stat pentru afaceri europene în MAE (februarie - noiembrie 2012), apoi consilier de stat pentru afaceri europene şi politică externă la Cancelaria Primului Ministru (noiembrie 2012-august 2015).

A fost, în perioada septembrie 2015 - noiembrie 2021, Reprezentantul Permanent al României la Uniunea Europeană, gestionând, în această calitate, prima preşedinţie a ţării noastre la Consiliul UE (semestrul I 2019).

În contextul preşedinţiei române a Consiliului UE (ianuarie 2019-iunie 2019), reprezentantul permanent al României la UE a asigurat preşedinţia grupurilor de lucru ale Consiliului şi a coordonat reuniunile ambasadorilor COREPER II şi COREPER I.

I-a fost acordat acordat gradul diplomatic de ambasador, potrivit CV-ului de pe site-ul MAE (decembrie 2014). A fost, de asemenea, decorată cu Ordinul naţional al Legiunii de Onoare a Franţei, în grad de Cavaler (aprilie 2015) şi cu Ordinul Meritul Diplomatic în grad de ofiţer (aprilie 2007). În noiembrie 2019, pentru contribuţia la succesul primei preşedinţii a României la Consiliul UE, a fost decorată cu Ordinul Naţional "Steaua României" în grad de Cavaler.

A fost numită consilier prezidenţial la data de 30 noiembrie 2021. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel