Data publicării:

Cine e Fethullah Gulen, omul acuzat de Erdogan că a plănuit lovitura de stat

Autor: Crişan Andreescu | Categorie: Stiri
WhatsApp

Fethullah Gulen este un fost aliat al preşedintelui turc, Fethullah Gulen, devenit între timp inamicul public numărul 1 al acestuia, iar acum e acuzat că s-ar afla în spatele tentativei de lovitură de stat eșuate.

Fethullah Gulen este pentru preşedintele Recep Tayyip Erdogan suspectul numărul 1 pentru tentativa de lovitură de stat care a zguduit Turcia, asta deşi Gulen, se află în exil la mii de kilometri depărtare, în Pennsylvania. Imediat ce a ajuns la aeroport, sâmbătă dimineaţă, Erdogan l-a acuzat pe imam şi mişcarea sa că s-ar afla în spatele puciului.

Fethullah Gulen are 75 de ani şi este un predicator musulman, care din 1999 s-a autoexilat în SUA. El este privit ca inițiatorul și omul care a inspirat mișcarea socială mondială cunoscută sub numele de Mișcarea Gulen, care a devenit un fenomen semnificativ în Turcia și pe plan internațional. Comunitatea inspirată de către predicatorul islamic Fethullah Gulen cuprinde în prezent câteva milioane de adepți.

[citeste si]

Fethullah Gulen este unul dintre cei mai influenți învățați musulmani din lume. Filosofia sa de a combina islamul cu modernitatea, cu toleranța religioasă a atras milioane de adepți, care au pus bazele a sute de instituții culturale și educaționale în toată lumea. Influențat de către Said Nursi, Fethullah Gulen pune spiritualitatea mai presus de orice. Acesta și-a păstrat ideile de toleranță religioasă și dialog interconfesional , cu toate că a fost acuzat de seculariști că dorește instaurarea shariei în Turcia și de către fundamentaliști că compromite islamul.

Recep Tayyip Erdogan şi Fethullah Gulen au fost la un moment dat aliaţi, imamul ajutântu-l pe Erdogan să-şi consolideze puterea, dar Gulen a devenit "inamicul public numărul 1", după un scandalul de corupţie care a afectat preşedinţia în 2013, Erdogan acuzându-l pe imam că "a înfiinţat un stat paralel, menit să-l răstoarne de la putere". La acest stat paralel a făcut referire Erdogan şi sâmbătă dimineaţa. Ruptura a fost putrenică şi mai mulţi generali şi ofiţeri au fost excluşi din rândurile armatei, fiind suspectaţi că simpatizează cu mişcarea Gulen. Potrivit agenţiei turce Anadolu, aproape 1.800 de persoane, inclusiv 750 de ofițeri de poliție și 80 de soldați au fost închiși în ultimii doi ani, ca parte a luptei împotriva mișcării Fethullah Gulen. 280 sunt încă în spatele gratiilor în așteptarea unui proces. (Sursa: rtv.net)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel