Cine e Evgheni Prigojin, cel care amenință sistemul de putere de la Kremlin. „Bucătarul lui Putin“ a fost condamnat la închisoare și a intervenit în alegerile din Occident
Evgheni Prigojin amenință sistemul de putere de la Moscova, controlat de președintele rus Vladimir Putin.
Grupul de mercenari Wagner a fost format în 2014, dar Evgheni Prigojin a pretins că este fondatorul acestuia abia în septembrie anul trecut. Grupul nu este o entitate înregistrată legal, iar mercenarii sunt ilegali în conformitate cu legea rusă, potrivit The Times. Chiar și așa, grupul este văzut ca un serviciu militar privat al Kremlinului, conform BusinessInsider.
Potrivit BBC, trupele Wagner au fost dislocate pentru prima dată în timpul anexării Crimeei de către Rusia. Wagner a trimis soldați în toată Africa și Orientul Mijlociu, potrivit The Times. Anchetatorii ONU au acuzat grupul că a comis crime de război în 2021.
În timp ce Prigojin a jucat un rol activ în război, el l-a criticat din ce în ce mai mult pe Putin pentru că nu a furnizat trupelor sale suficientă muniție. El a promis la începutul acestei luni că își va retrage trupele din orașul ucrainean Bahmut, din estul Ucrainei, locul uneia dintre cele mai lungi și sângeroase bătălii ale invaziei ruse.
Prigojin a fost descris anterior drept unul dintre cei mai apropiați aliați ai președintelui rus Vladimir Putin.
VEZI ȘI - Rușii asistă pasiv la mișcările trupelor Wagner prin orașele din Federația Rusă / video viral
Cine e Evgheni Prigojin
Prigojin nu deține nicio funcție oficială în guvern, dar a devenit un confident al liderului rus în urmă cu mai mulți ani, chiar în chestiuni ce privește statul.
Evgheni Prigojin s-a născut la 1 iunie 1961, în Leningrad, în prezent Sankt Petersburg, Rusia. El a fost condamnat pentru agresiune, tâlhărie și fraudă în 1981, potrivit documentelor judecătorești obținute de Meduza, o publicație independentă rusă.
A fost condamnat la 13 ani într-o colonie penitenciară, dar a fost eliberat după 9 ani, odată cu căderea Uniunii Sovietice.
Potrivit The New York Times, Prigojin a intrat în industria alimentară la scurt timp după eliberare prin deschiderea unui magazin cu hot dog.
Apoi a deschis un magazin de proximitate, după care a înființat un lanț de restaurante cu câțiva parteneri în Sankt Petersburg.
Relația sa cu Putin a început după ce Prigojin a pus bazele unei afaceri de catering, care l-a servit frecvent pe liderul rus, câștigându-și porecla de „bucătarul lui Putin”.
Prigojin a fondat una dintre companiile sale majore, Concord Catering, în 1996, când și-a început afacerea cu restaurante, a raportat Wired.
CITEȘTE ȘI - BREAKING NEWS Rușii distrug drumuri în calea mercenarilor. Fac praf autostrada Don / video
Compania sa a livrat mâncare armatei ruse
Nu este clar când a primit porecla de „bucătarul lui Putin”, dar în următorul deceniu, afacerea de catering a lui Prigojin a primit contracte guvernamentale profitabile pentru a livra mâncare școlilor și armatei Rusiei.
Concord Catering a servit mâncare și la inaugurările lui Medvedev și Putin, a informat New York Times. De asemenea, se pare că Putin și-a sărbătorit zilele de naștere inclusiv la restaurantele lui Prigojin.
Contractele de stat într-un interval de cinci ani au fost raportate a fi în valoare de 3,1 miliarde de dolari, potrivit unei investigații a Fundației Anticorupție, care a fost citată de The Times.
Prigojin conduce și alte companii și a finanțat una care a fost acuzată de amestec în alegerile din SUA.
Pe lângă afacerea sa de catering, Prigojin este cunoscut public că a fondat Concord Management and Consulting Company și a deschis o afacere și în zona de știri online, potrivit The Times.
Un rechizitoriu din 2018 al Departamentului de Justiție a susținut, de asemenea, că Prigojin a finanțat o așa-numită fabrică de troli, cunoscută sub numele de Agenția de Cercetare pe Internet.
CITEȘTE ȘI - BREAKING NEWS Mii de ruși vor să plece din Rostov. Au luat gara cu asalt / video
Prigojin a recunoscut implicarea în alegerile din Occident
Rechizitoriul, care includea alți 12 ruși și companiile de catering și consultanță ale lui Prigojin, a susținut că Agenția de Cercetare a Internetului „s-a angajat în operațiuni pentru a interfera cu alegerile și procesele politice”.
Compania a făcut acest lucru, parțial, creând „personaje false din SUA” și operând pagini de rețele sociale care discutau despre politică și probleme sociale.
Prigojin a negat anterior implicarea sa, dar pe 7 noiembrie 2022, el a recunoscut că s-a amestecat în alegerile occidentale, într-o postare pe site-ul rus de socializare VKontakte.
„Am intervenit, ne amestecăm și vom continua să intervenim”, a spus Prigojin. „Atenție, exactitate, chirurgical și în felul nostru, așa cum știm să facem”, a adăugat el.
Controlând Grupul de mercenari Wagner, el a fost și un jucător influent în timpul războiului Rusiei din Ucraina. Ulterior, relațiile dintre acesta și conducerea militară a Federației Ruse au început să se deterioreze, Prigojin criticându-i pe comandanții militari că nu furnizează arme mercenarilor săi.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News