Data publicării:

Cine e cel mai mare câștigător din România la jocurile de noroc. Anual, ia cel mai mare premiu. Sorin Georgescu: Suma e 1,5 miliarde euro

Autor: Anca Murgoci | Categorie: Economie
WhatsApp
Inquam Photos / George Călin
Inquam Photos / George Călin
Cine este cel mai mare câștigător din România la jocurile de noroc? Anual, ia cel mai mare premiu. Aflăm din interviul de mai jos.

Statul român își asigură venituri la buget și din jocurile de noroc. Paradoxul este că anumiți politicieni vor să distrugă acest domeniu care aduce sume uriașe statului român.

România se numără printre statele europene cu cele mai bune încasări de taxe din jocurile de noroc. Industria aduce statului român, anual, prin diferite taxe, în jur de 1,5 miliarde de euro.

În acest moment, printre proiectele de lege cele mai dezbătute și mediatizate se află și cele care vizează noi reglementări în modul de funcționare a jocurilor de noroc. Nimeni nu înțelege de ce unii doresc distrugerea acestui sector generator de bani pentru stat și locuri de muncă.

Sorin Georgescu, președintele Asociației Organizatorilor de Sloturi – ROMSLOT, a vorbit despre acest subiect la DC News și DC News TV.

1. Inquam Pho... (sorin-georgescu-romslot_26731500.jpg)

Inquam Photos / Octav Ganea

Statul ia cel mai mare premiu în urma jocurilor de noroc. Câștigă cel mai mult din această industrie

„Industria jocurilor de noroc este un business, are cheltuieli. Peste 99% din venituri, inclusiv taxele, sunt cheltuielile pe care le ai raportat la venituri. Pentru fiecare 100 lei, între 50 și 60 lei merg la stat. Restul până la 90 de lei merge spre a achita utilități, salarii, chirii. Statul este, de departe, cel mai mare beneficiar al acestei industrii, fără să facă nimic. Majoritatea covârșitoare merge către taxe directe și indirecte”, a explicat Sorin Georgescu, președintele Romslot, la DC News și DC News TV.

„Nu știu câte exemple putem da în România unde statul român vine și colectează, dintr-un domeniu de activitate, peste 1,5 miliarde de euro. În acest context, întrebarea este: vrem să desființăm domeniul jocurilor de noroc? Sau vrem să-l organizăm mai bine?”, a continuat Sorin Georgescu.

În prezent, în Parlamentul României se află spre dezbatere mai multe proiecte legislative, cele mai multe inițiate de USR, altele propuse de PSD, PNL sau Partidul Forța Dreptei, care cer fie interzicerea publicității la jocurile de noroc, fie anumite restricții, de distanță a sălilor de jocuri de noroc față de școli, spitale, instituții de cult, etc sau, în funcție de numărul de locuitori dintr-o localitate, interzicerea totală a acestora.  

CITEȘTE ȘI: Legea care distruge peste 40.000 locuri de muncă în România. Vlad Soare: Peste 66% dintre angajați sunt femei - https://www.dcnews.ro/legea-care-distruge-peste-40-000-locuri-de-munca-in-romania-vlad-soare-peste-66prc-dintre-angajati-sunt-femei_915816.html

Sorin Georgescu afirmă că distanța de 300 de metri, propusă de parlamentari, ar reduce cu 90% numărul locațiilor monitorizate de autoritatea competentă. Reprezentantul ROMSLOT dă și niște cifre estimative care decurg din aceste posibile reglementări: peste 1 miliard de euro anual mai puțin la bugetul de stat în taxe directe și indirecte; zeci de mii de oameni care vor rămâne fără locuri de muncă, punând o presiune suplimentară asupra bugetului de asigurări sociale.

„Astfel de măsuri, luate fără o analiză de impact, ar însemna, de fapt, dispariția unei mari părți a industriei reglementate și încurajarea jocurilor clandestine, prin migrarea unei activități supravegheate către piața neagră, unde, nu numai că nu va exista un control al instituțiilor statului, în primul rând în ceea ce privește accesul minorilor, aceasta fiind principala intenție declarată a propunerii, ci dimpotrivă, va fi un factor generator de corupție la toate nivelurile. Fructul interzis nu va fi pentru unii și fructul oprit, ci va crește riscul pentru infracțiuni precum spălare de bani și crimă organizată. Industria jocurilor de noroc este, în momentul de față, bine reglementată, este supusă controlului autorităților, licențele se înnoiesc anual, asta înseamnă că fiecare companie este interesată să aibă un business corect, căci altfel va dispărea de pe piață”, explică președintele ROMSLOT.

Așteptările industriei, spune Sorin Georgescu, sunt cele pe care orice altă industrie le-ar avea: un climat de funcționare în concordanță cu nivelul de taxare. Vedeți mai multe aici - https://www.dcnews.ro/industria-jocurilor-de-noroc-vrea-dialog-cu-decidentii-sorin-georgescu-romslot-suntem-oameni-de-afaceri-nu-strigam-lasam-cifrele-sa-vorbeasca_913829.html

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel