Cine câștigă la alegerea primarilor din primul tur. UDMR va avea primari în localități unde nu sunt decât 25 la sută maghiari
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
vot
vot

Camera Deputaților a votat pe articole legea care va permite primarilor să fie aleși dintr-un singur tur de scrutin, modificându-se astfel Legea 267/2004. Cine câștigă în urma aplicării noului sistem?

”Avantajul este al PDL și UDMR. Primarii în exercițiu sunt avantajați de un astfel de sistem, iar PDL are mulți primari în funcție, ne-a declarat politologul Alfred Bulai. Practic, candidatul care ia cele mai multe voturi devine automat primar, chiar dacă nu face 50 plus unu la sută din total. Ori, cele mai mari șanse le are primarul în exercițiu. El este cel mai cunoscut, iar voturile celorlalți se disipează. Dacă se mergea cu două tururi de scrutin, cei de pe pozițiile doi și trei se aliau, reușind uneori să-l depășească pe cel din poziția întâi. Astfel, se va câștiga o primărie cu 27-28 la sută din voturi, dacă să spunem, locul doi și trei au 25 și 22 la sută. Și UDMR câștigă, fiindcă electoratul său votează în bloc. Astfel, într-o localitate unde sunt 25 la sută maghiari, dacă toți ies la vot, iar voturile românilor se dispersează la doi-trei candidați, UDMR câștigă primăria. Evident, Opoziția se poate mobiliza, mergând cu candidaturi unice, dar va avea de înfruntat dispersia votului datorată unor partide mici, gen PRM sau PNG, care mai au, ici colo, candidați cunoscuți în localitate”. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel