Cine are șanse mai mari la președinție în 2024, Nicolae Ciucă sau Joe Biden? Sociolog, răspuns
Data publicării:
Autor: Neagoe Narcis-Florentin
WhatsApp
Foto: DC News
Foto: DC News
Alegerile prezidențiale de la final de 2024 se apropie cu pași repezi, așa că un sociolog a analizat șansele candidaților Nicolae Ciucă și Joe Biden să obțină cea mai înaltă funcție din stat în țara lor.

În cadrul emisiunii „Nod în papură” de la DC News TV, sociologul Alfred Bulai a fost invitat să comenteze șansele pentru funcția de președinte ale lui Nicolae Ciucă și Joe Biden, oferind o analiză detaliată asupra contextelor politice diferite din România și Statele Unite.

„Cine are șanse mai mari, Nicolae Ciucă sau Joe Biden?”, a întrebat Val Vâlcu, gazda emisiunii.

Șanse similare de reușită

Bulai a răspuns: „Nu mă așteptam la o astfel de întrebare. Răspunsul este că sunt situații diferite, dar au șanse similare de reușită. Pe de o parte Joe Biden este într-o zodie proastă în acest moment, un lucru de altfel trist pentru că e vorba de degradare a unor funcții din cauza vârstei. El a fost un personaj mult mai carismatic și interesant, nu întâmplător a fost vicepreședinte.”

Sociologul a continuat, referindu-se la contextul politic din Statele Unite: „După evenimentul despre care face glume toată planeta, tentativa de asasinare, este clar că Donald Trump este pe cai mari. Nu înseamnă neapărat că această emoție va fi identică și peste câteva luni, dar vom vede ce se întâmplă.”

Cum arată situația din România

Pe de altă parte, Alfred Bulai a discutat și despre situația politică din România: „În România, lucrurile sunt mult mai complicate. Pe de o parte, în PNL presiunea membrilor de partid de a-l pune candidat pe Nicolae Ciucă a învins. E varianta win-win pentru liderii PNL, orice scenariu va fi bun. Cu alte cuvinte, nu au de ce să se teamă, au multe locuri de europarlamentari, au primării. Nu stau atât de rău și nu li se poate întâmpla ceva drastic, dar în acest moment se pune problema doar dacă pot continua sau nu coaliția.”

PNL, într-o situația extrem de facilă

Val Vâlcu a adăugat: „Am auzit că se folosește următoarea sintagmă și la petreceri: Când ne-o fi mai rău, ca PNL-ului de acum să ne fie!”

Bulai a concluzionat: „Problema este că scorul deocamdată este incert. Fiind alegerile comune în iunie nu știm. Au luat împreună un procent uriaș, dar PNL-ul poate să spună că are mai mult de jumătate așa cum PSD-ul spune că n-a avut nici 10%. Pe de altă parte este clar că au în minte ceea ce s-a întâmplat cu Klaus Iohannis. Deși este evident că cei doi nu sunt deloc similari, este dreptul lor să gândească în termenii aceștia.”

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel