Data publicării:

”Părintele” Constituției explică De Ce a înghețat proiectul coordonat de Crin Antonescu

Autor: Ion Voicu, ionvoicu | Categorie: Politica
WhatsApp
constitutie dc
constitutie dc

USL estima imediat după alegerile parlamentare că referendumul pentru schimbarea Constituției va fi organizat în toamna acestui an. Decizia CCR privind aplicarea pragului de 30% la referendum, dar numai la un an de la modificarea legii, a blocat reforma constituțională. Social-liberalii au admis tacit că nu vor reuși să mobilizeze electoratul pentru acest proiect, iar stabilirea unui plebiscit cu prag de 50%+1 ar fi pierdere de vreme. Dar proiectul final de revizuire trebuie trimis în perioada următoare Comisiei de la Veneția, motiv pentru care se pare că PSD insistă pe reluarea lucrărilor de către comisia parlamentară condusă de Crin Antonescu. Președintele Forumului Constituțional, Cristian Pîrvulescu, a explicat într-un interviu acordat DeCe News că de la Veneția nu poate veni un termen limită pentru revizuirea Constituției, precizând că blocarea proiectului s-a dorit pentru a se crea instabilitate politică pe plan intern.

Cine a blocat constituția? Ce interes?

Traian Băsescu a reușit prin jocul constituțional cu legea referendumului să amâne sine die introducerea noii Constituții. Din păcate, erau prevederi noi, cum ar fi protecția drepturilor cetățenilor și o mai mare libertate a presei. De exemplu, răspunderea este individuală, nu mai poate fi sancționat ziarul sau postul TV pentru o greșeală a unui jurnalist. Interesul: instabilitatea politica.

De ce a eșuat?

Unul dintre momentele nodale: la un punct extrem de controversat - interzicerea persecuțiilor pe motive de orientare sexuală, Biserica a reacționat, iar la presiunile făcute de BOR, politicienii au dat înapoi. Acest pas înapoi a pus în discuție toate reformele. La regionalizare s-a opus Iohhanis, care avea un interes, dar a găsit ecou în rândul politicienilor. Dragnea a jucat o carte importantă, care l-ar fi promovat ca un actor important în PSD. Ipoteza mea este că un succes al regionalizării i-ar fi asigurat preluarea conducerii, dacă Ponta nu ar mai fi fost președinte. Crin Antonescu suferă o pierdere de imagine și încearcă să o atenueze, prin atitudine și poziție ofensivă pe teme sensibile în societate.

Comisia de la Veneția aștepta deja proiectul. Nu ne-am încadrat, ce implicații are?

Comisia de la Veneția așteaptă în limitele deadline-ului proiectul noii Constituții. Inițial, era vorba de modificarea până la sfârșitul anului, pentru a permite stabilirea regiunilor, înainte de noul exercițiu bugetar al UE. Dacă nu se modifică, nu avem un termen, nu mai exista deadline. Implicațiile întârzierii cu care s-a realizat proiectul țin de politica internă, nu de imaginea externă. În Italia, modificarea Constituției a început în 1992 și nu s-am terminat nici azi. Dacă nu se face regionalizarea, principala modificare vizata, graba nu e la fel de mare. Legea e gata, procesul e încheiat, mai necesită mici precizări, ici-colo. Această Comisie se va reactiva pentru a face mici amendamente, când va fi cazul, dar discuțiile continuă cu judecători, procurori, cusocietatea civilă.

 Actuala constituție dă putere DNA? E pârghia lui Băsescu?

Cred că exagerăm influența politicului în activitatea Parchetului. Oamenii de la DNA au înțeles că au putere și vor să o folosească. Politicienii le-au dat putere și procurorilor și celor de la CCR. Politica este arta negocierii, a compromisului. Dacă nu se ajunge la un rezultat prin negociere, dacă sunt incapabili să ajungă singuri la o soluție, apelează la judecători, la CCR, crescând puterea acestor instituții.

 Caz CSM: cum a obtinut controlul, dupa ce CSM l-a criticat pe Băsescu, în mandatul Pivniceru?

 CSM s-a opus lui Băsescu până în momentul realegerii, în 2009. Robert Dahl spune: instituțiile, inclusiv cele juridice, urmează politicul la o distanță de un mandat. Cred că exagerăm cu influența lui Băsescu în csm, e la fel ca la parchete.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel