Cine ar fi crezut: Schimb de scrisori amicale între liderul nord-coreean Kim şi preşedintele sud-coreean Moon
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Kim Jong-Un, apariție în public, după mai mult de o lună
Kim Jong-Un, apariție în public, după mai mult de o lună
Liderul nord-coreean Kim Jong Un i-a mulţumit preşedintelui sud-coreean Moon Jae-in, aflat la final de mandat, pentru acţiunea sa în favoarea unei ameliorări a relaţiilor dintre ţările lor, au indicat vineri Seulul şi Phenianul, transmite AFP. 

Cei doi lideri şi-au scris într-un moment în care Seulul şi aliaţii săi suspectează că Phenianul se pregăteşte să reia testele nucleare după ce, la începutul anului, a procedat la o serie fără precedent de teste cu rachete.

Succesorul lui Moon, Yoon Suk-yeol, care va prelua mandatul pe 10 mai, s-a angajat să adopte o linie dură împotriva Phenianului. Moon s-a întâlnit cu Kim de trei ori şi a contribuit la discuţiile dintre acesta preşedintele american de atunci, Donald Trump.

Din 2019, negocierile s-au blocat din cauza...

Din 2019, negocierile s-au blocat, mai ales din cauza dezacordurilor privind relaxarea sancţiunilor şi a concesiilor la care ar fi dispus Phenianul în schimb. Vineri, agenţia nord-coreeană KCNA a transmis că Moon şi Kim au apreciat că relaţiile intercoreene se vor dezvolta dacă părţile 'realizează, cu speranţă, eforturi constante' în această direcţie. Kim a mai afirmat că summiturile 'istorice' cu Moon au dat poporului 'speranţă pentru viitor', adaugă KCNA.

Kim Jong Un a apreciat 'strădaniile şi eforturile depuse de domnul Moon pentru marea cauză a naţiunii până în ultimele zile ale mandatului său'

Liderul nord-coreean 'a apreciat strădaniile şi eforturile depuse de domnul Moon pentru marea cauză a naţiunii până în ultimele zile ale mandatului său', arată KCNA, subliniind că schimbul de scrisori 'demonstrează încrederea profundă' între cei doi.

Preşedinţia sud-coreeană a confirmat acest schimb de scrisori amicale, menţionând că Moon i-a transmis lui Kim că, în pofida unor 'momente dezamăgitoare', ei au făcut 'un pas' pentru a 'schimba destinul peninsulei coreene'.

De asemenea, Moon a subliniat că summiturile intercoreene ar trebui să devină 'fundamentul unificării', şi a afirmat că speră într-o reluare rapidă a dialogului între Phenian şi Washington, conform Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel