Cine a inventat, de fapt, pizza? Grecii răstoarnă istoria. A apărut în Napoli, dar...
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Fotografie creată de Eneida Nieves, de la Pexels
Fotografie creată de Eneida Nieves, de la Pexels
Grecii răstoarnă istoria în ceea ce priveşte originea pizza. 

Pizza este un fel de mâncare napolitan, care constă într-o bază rotundă de aluat acoperit cu roşii, brânză şi alte ingrediente (ciuperci, măsline, carne, etc), care este ulterior copt la temperatură mare, într-un cuptor pe lemne. Asta spun chiar grecii de la greekcitytimes.com.

Termenul "pizza" a apărut oficial în secolul X într-un manuscris latin din oraşul Gaeta, regiunea Lazio, aflat la graniţa cu regiunea Campania, încă parte la acel moment din imperiul Bizantin. 

Etimologia cuvântului pizza îşi are originile în greaca bizantină, în cuvântul pitta. Cu toate astea, forma modernă a apărut în Napoli în jurul secolui XVIII sau începutul secolului XIX. 

Cine a inventat, însă, pizza 

Conform sursei citate, idea unei bucăţi de aluat cu ierburi şi brânză îşi are originea în Grecia antică. Există dovezi istorice conform cărora grecii antici mâncau o pâine întinsă numită plakous, acoperită cu ulei de măsline, ierburi, ceapă, brânză şi usturoi, ulterior coaptă în cuptor. 

Şi, din moment ce Napoli a fost fondat ca un oraş grecesc, pizza modernă ar putea fi parte din moştenirea greacă. 

Secretul pentru pizza perfectă nu stă în modul de coacere, nici în topping-uri

Un bucătar italian a dezvăluit care este cel mai important lucru atunci când vrei ca pizza pe care o prepari acasă să iasă perfect.

Michele Leo a dezvăluit, pentru huffpost.com, care este secretul său legat de pizza. Poate vă gândiți că o pizza nu poate fi autentică dacă nu este coaptă într-un cuptor cu lemne sau dacă nu este asezonată cu un sos special. Potrivit bucătarului, secretul nu stă nici în modul de coacere, nici în topping-uri, ci în aluat.

„Ingredientele de bază sunt cheia. Cum aluatul de pizza se face doar din apă, făină, sare și drojdie, este evident că totul se rezumă la calitatea acestor ingrediente simple, dar și la timpul pe care suntem dispuși să-l alocăm pregătirii acestui preparat. Cu cât făina este mai bogată în gluten, cu atât aluatul are nevoie de un timp mai îndelungat pentru dospire, pentru ca pizza sa fie ușor de digerat. Așadar, trebuie să aflați cât de mult gluten conține făina pe care o folosiți. De aceea există anumite tipuri de făină speciale pentru pizza, care au un conținut optim de gluten. În plus, aluatul trebuie lăsat la crescut între 8 și 10 ore. După acest timp, nu va mai exista problema intoleranței la drojdie, o problemă des întâlnită când aluatul este băgat în cuptor înainte ca drojdia să-și ‘termine’ treaba”, a spus bucătarul.

VEZI MAI MULTE AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel