Cine a înghițit porcul
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
val-valcu2
val-valcu2

Actul coabitării explică un comportament politic de neexplicat. Traian Băsescu a avut exact șapte intervenții în timpul campaniei electorale, mai grele ca șapte păcate pentru PDL/ARD. N-au schimbat balanța, prefigurată de sondaje, dar au eliminat orice risc pentru USL. Discuțiile generate de mesajele prezidențiale au transformat campania la parlamentare într-un remake al campaniei pentru referendum, iar în cazul referendumului rezultatul era deja cunoscut.

La ce i-a folosit, ne-am întrebat cu toții, e un om pragmatic, un șalău bătrân în politică, nu un cârlan nervos, care își descarcă la televizor frustrările. Mai mult, la ce i-a folosit angajamentul solemn cu înghițirea porcului? Doar în politică lași, întotdeauna, loc de întors... Așa cum fraza ”demisionez în 5 minute” era pregătită să-i sperie pe parlamentari, în 2007, înghițirea porcului a fost o sperietoare pentru Bruxelles, în 2012.

Liderii occidentali or avea ei multe pe conștiință, dar se tem încă de ridicol. O astfel de frază, la ei, o rostește doar unul care e decis să meargă până la capăt.

De cealaltă parte, aceeași fermitate în angajamentul pro-suspendare. Practic, Băsescu și-a silit aliații occidentali să intervină, să facă presiuni pentru mediere. Evident că și fără aceste presiuni, până la urmă tot îl numea pe Ponta, dar așa a obținut un fel de acord al Vestului și, implicit, o minimă garanție că nu va fi mazilit înainte de termen.

Pierderile ARD sunt minore: cu unul-două procente în plus nu făcea mare lucru, cu  o ancoră la Cotroceni, rezistă mai bine în timpul furtunii care se apropie.

USL, pe de altă parte, iese cu fața boțită, odată ce s-a constituit nu să câștige Guvernarea, ci să schimbe președinția. Poate că, lăsarea lui Băsescu în funcție, îi folosește, într-un fel lui Crin: are cu cine se lupta, iar ARD, cu Băsescu la Putere, nu va reuși să-și schimbe imaginea suficient ca să lanseze un candidat cu șanse, până în 2014.

Alde Barroso, Schulz și Gitenstein au înghițit porcul lui Băsescu. E prea târziu să le mai spun odată ”Sta-v-ar în gât!” și prea devreme să le mulțumesc, zicând ”Să vă fie de bine!”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel