Data publicării:

Cine a fost Ismail Haniyeh, liderul Hamas ucis în Teheran

Autor: Cristian Cîșleanu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Află în articol mai multe despre liderul Hamas, Ismail Haniyeh.

Ismail Haniyeh a făcut parte din Hamas timp de decenii, în ultimii ani conducând din exil operațiunile politice ale grupului militant și devenind unul dintre cei mai vizibili lideri ai acestuia în timpul războiului cu Israelul din Gaza.

Gruparea Hamas și presa de stat iraniană au declarat miercuri că Haniyeh a fost ucis în capitala iraniană Teheran. Hamas a susținut că Haniyeh a fost ucis într-un „atac” israelian asupra reședinței sale.

Moartea lui Haniyeh reprezintă o lovitură semnificativă pentru Hamas într-un moment în care tensiunile se amplifică în Orientul Mijlociu din cauza războiului devastator din Gaza și ridică întrebări dificile cu privire la viitorul negocierilor dintre Israel și Hamas.

În calitate de lider politic al Hamas, Haniyeh a fost un interlocutor cheie al mediatorilor internaționali în timpul blocajului negocierilor privind ostaticii și încetarea focului dintre Israel și Hamas, după atacul grupării din 7 octombrie asupra Israelului.

Foto: Agerpres - Ismail Haniyeh

Haniyeh s-a născut într-o tabără de refugiați de lângă orașul Gaza și s-a alăturat Hamas la sfârșitul anilor 1980, în timpul Primei Intifade.

Părinții săi erau refugiați expulzați din Askalan, care mai târziu a devenit cunoscut ca orașul israelian Ashkelon.

A fost încarcerat de mai multe ori în Israel pentru participarea sa la revoltă, înainte de a fi deportat și de a se întoarce în Gaza - unde a urcat constant în rândurile Hamas în deceniul următor.

Haniyeh a fost numit parte a unei „conduceri colective” secrete în 2004, după moartea celor doi lideri anteriori ai Hamas, șeicul Ahmed Yassin și Abdel Aziz Rantisi, care au fost uciși în lovituri israeliene la doar câteva săptămâni distanță.

Prim-ministru al Autorității Palestiniene

După ce Hamas a câștigat alegerile pentru Consiliul Legislativ Palestinian în 2006, Haniyeh a devenit prim-ministru al Guvernului Autorității Palestiniene (AP), dar mandatul său a fost de scurtă durată.

El a fost demis după un an de mandat de către președintele Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas, și rămâne singurul prim-ministru al Autorității Palestiniene care a preluat funcția după ce a obținut un mandat în urma alegerilor populare.

Deși a fost considerat liderul Hamas în Gaza timp de mulți ani, Haniyeh nu a devenit liderul politic general al grupării până în 2017, când i-a luat locul lui Khaled Meshaal, care a condus Hamas în exil din 2004.

Un an mai târziu, Haniyeh a fost numit „terorist global special desemnat” de către Statele Unite - decizie care a venit într-o perioadă de tensiune între Washington și palestinieni din cauza deciziei de a recunoaște Ierusalimul drept capitală a Israelului, decizie luată de președintele american de atunci, Donald Trump.

Foto: Agerpres - Ismail Haniyeh

În ciuda acestei desemnări - și spre deosebire de conducerea militară a Hamas - Haniyeh a călătorit în întreaga lume, întâlnindu-se cu personalități mondiale în calitate de șef politic al organizației. El a fost fotografiat marți la Teheran întâlnindu-se cu președintele iranian Masoud Pezeshkian.

Atacul surpriză al Hamas din 7 octombrie a făcut ca mai mulți luptători Hamas să treacă granița în Israel, într-un asalt care a ucis cel puțin 1200 de persoane, iar alte aproximativ 200 au fost luate ostatice.

În lunile care au urmat, Haniyeh a fost o figură cheie care a participat la negocierile internaționale privind conflictul, inclusiv eliberarea ostaticilor aflați încă în Gaza.

Acord cu Israelul

El s-a arătat dispus să ajungă la un acord dacă Israelul se retrage din Gaza - declarând în mai că grupul este „încă dornic” să ajungă la o înțelegere cu mediatorii, dar că orice propunere ar trebui să înceteze definitiv luptele în enclavă.

La momentul respectiv, el a declarat că vizau în cererile lor să oprească „agresiunea împotriva poporului nostru, care este o poziție fundamentală și logică ce pune bazele unui viitor mai stabil”.

Ca răspuns, Israelul a calificat aceste cereri drept „inacceptabile”, prim-ministrul Benjamin Netanyahu promițând că va continua să lupte până când Hamas va fi distrus - ceea ce a dus la blocarea negocierilor.

Foto: Agerpres - Ismail Haniyeh

Încă de la începutul lunii iulie, Haniyeh a fost în contact cu mediatori din Qatar și Egipt pentru a discuta idei privind încetarea războiului, generând speranța că cele două părți ar putea fi pe punctul de a ajunge la un acord-cadru.

Având în vedere rolul său în negocieri, moartea lui Haniyeh „va avea o influență semnificativă asupra acestor negocieri”, a declarat miercuri Barak Ravid, analistul politic și de politică externă al CNN.

Întâlnire cu lideri mondiali

În timpul războiului, Haniyeh a continuat, de asemenea, să se întâlnească cu alți lideri și oficiali mondiali - inclusiv cu diplomatul chinez Wang Kejian, care s-a întâlnit cu Haniyeh în Qatar în martie, ocazie cu care au discutat despre războiul din Gaza.

Haniyeh a resimțit și consecințele personale ale războiului din Gaza. În aprilie, poliția israeliană a arestat una dintre surorile sale sub acuzația de comunicare cu membri ai mișcării. Nouă zile mai târziu, raidurile aeriene israeliene au ucis trei dintre fiii și patru dintre nepoții săi.

Foto: Agerpres - Mahmud Abbas (S) / Recep Tayyip Erdogan (M) / Ismail Haniyeh (D)

Ulterior, Haniyeh a insistat că moartea lor nu va afecta încetarea focului și negocierile în curs privind ostaticii.

Oricine crede că țintirea copiilor mei în timpul discuțiilor de negociere și înainte de convenirea unui acord va forța Hamas să renunțe la cererile sale este iluzoriu”, a spus el.

La momentul respectiv, Haniyeh era stabilit în Qatar, care nu este semnatar al Statutului de la Roma, care permite jurisdicția Curții Penale Internaționale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel