Cine a fost Genica Athanasiou
Data publicării:
Autor: Flaviu Predescu
WhatsApp
Muzeul Național al Literaturii Române și Institutul Francez Bucuresti vă invită luni, 2 aprilie 2018, la ora 18.00, la sediul MNLR din Strada Nicolae Crețulescu nr. 8, la evenimentul cu titlul: Genica Athanasiou (1897-1966) – Viața pasionantă a unei românce din avangarda pariziană, o conferință cu proiecție de materiale fotografice de arhivă, susținută de Laurence Meiffret, se arată într-un comunicat MNLR.

„Laurence Meiffret (Franța) este cercetător și autor de studii de istoria teatrului, absolventă de Istoria artei. În prezent se documentează pentru a scrie o biografie detaliată a Genicăi Atanasiu și pregătește în paralel o expoziție documentară (instalație foto-video-documente) și un catalog, ce vor fi prezentate și la București în 2019, în cadrul Sezonului Franța-România.

Genica Athanasiou (Genica Atanasiu, nume civil Eugenia Tănase), actriță de origine română emigrată la Paris în 1919, se va forma și își va desfășura cariera în cercurile experimentale de teatru și film din Parisul anilor ’20-’30 ai secolului trecut. La Théâtre de L’Atelier îl întâlnește pe Antonin Artaud, poet și actor, cel care avea să devină unul dintre cei mai importanți teoreticieni ai teatrului din secolul XX,  cu care va avea o pasiune tumultoasă. Primul mare rol al Genicăi Athanasiou va fi în Antigona, în adaptarea lui Jean Cocteau. Se va retrage în anul 1963.” 

Intrarea la eveniment este liberă, în limita locurilor disponibile.

Evenimentul este organizat de Primăria Municipiului București prin Muzeul Național al Literaturii Române.

Parteneri media: Radio România Cultural, RFI, TV City, Observator Cultural, Cultura, Contemporanul, Agenţia deCarte.ro, publicația on-line IQool.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel