Cine a cumpărat cea mai veche Biblie ebraică din lume şi cât a plătit pentru ea
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik
The New York Times precizează că este unul dintre cele mai mari preţuri obţinute vreodată pentru o carte sau un document istoric vândut la licitaţie.

O Biblie ebraică veche de o mie de ani, cea mai veche Biblie aproape completă cunoscută, a fost cumpărată miercuri la o licitaţie din New York pentru suma record de 38,1 milioane de dolari graţie filantropului Alfred Moses, fost ambasador al SUA în România, şi va fi donată Muzeului Poporului Evreu din Tel Aviv.

De luni de zile se specula cu privire la cine ar putea avea dorinţa – şi buzunarele suficient de adânci – de a achiziţiona Biblia, a cărei valoare fusese estimată între 30 de milioane de dolari şi 50 de milioane de dolari.

Potrivit casei Sotheby’s, „bătălia” a durat patru minute şi s-a dat între doi cumpărători.

Codexul Sassoon, despre care se crede că datează de la sfârşitul secolului al IX-lea sau începutul secolului al X-lea, a fost cumpărat de Alfred Moses şi de familia sa „în beneficiul American Friends of the ANU-Jewish People’s Museum”, a precizat casa de licitaţii Sotheby’s.

Codexul este numit aşa după cel mai faimos proprietar al său, David Solomon Sassoon (decedat în 1942) şi fusese expus înainte de vânzare în acest muzeu din campusul Universităţii din Tel Aviv. Acum, Codexul Sassoon va fi donat muzeului (cunoscut anterior sub numele de Muzeul Diasporei Evreieşti) şi va face parte din expoziţia centrală.

Un capitol ascuns al Bibliei iese la iveală după 1750 de ani

Există o noutate care este cu adevărat incredibilă: un nou capitol al Bibliei a fost descoperit ascuns în interiorul unei traduceri de 1750 de ani a Evangheliei după Matei.

Grigory Kessel, expert în texte medievale, a folosit fotografia cu ultraviolete pe manuscrisele păstrate în Biblioteca Vaticanului pentru a scoate la iveală o bucată autentică de istorie.

Biblia, paginile pierdute

Capitolul a fost găsit în cadrul ”Proiectului Palimpsestelor Sinai”, inițiativă care urmărea recuperarea manuscriselor șterse și rescrise de copiști între secolele al IV-lea și al XII-lea d.Hr.

Din cauza lipsei de material pe care să se scriea, textele anterior scrise au fost eliminate pentru a face loc altora noi.

Citeşte mai mult AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel