Cincizeci de unități școlare din Galați nu au autorizație sanitară
Data publicării:
Autor: Andreea Ditcov
WhatsApp
Pexels
Pexels
Înainte de începerea școlii, în Galați există 50 de unități de învățământ care nu au autorizație sanitară, titrează o publicație locală. 

Conform informaţiilor prezentate de Inspectoratul Şcolar Judeţean la Colegiul prefectural de miercuri, 25 august, dintre cele 434 de unităţi de învăţământ din judeţul Galaţi, 51 nu au autorizaţie sanitară de funcţionare, iar 28 nu au autorizaţie de securitate la incendiu, scrie Viața Liberă

Prin urmare, sunt 371 de şcoli, grădiniţe şi licee care au autorizaţie, 137 din mediul urban şi 234 din mediul rural. Dintre cele 51 de instituţii care nu deţin aviz, 17 sunt din oraşe, iar 34 sunt din sate şi comune. Dintre cele 17 unităţi de învăţământ din oraş care nu au autorizaţie, opt sunt grădiniţe în Galaţi şi două la Tecuci. Motivul principal pentru care acestea nu au primit aviz este faptul că funcţionează la parterul unor blocuri şi nu deţin cubajul de aer necesar sau nu au spaţii de joacă. Patru şcoli din Galaţi (Nr. 13, 11, 33 şi "Grigore Teologul") nu au autorizaţie întrucât se află în proces de reabilitare.

Lipsurile nu se opresc la avize și autorizații

Totuşi, în dreptul Şcolii Profesionale Speciale "P. P. Neveanu" scrie "lipsă personal, lipsă izolator, vestiar pentru spălătorie, cădițe duș sparte", în timp ce la Liceul Tehnologic "General de Marină Nicolae Dumitrescu Maican", problemele care au fost găsite sunt atât la spaţiile de învăţământ, cât şi la sala de sport: "spații de învățământ - lambriuri degradate, instalație electrică nefuncțională; internat - mobilier insuficient și degradat; cantină - spații frigorifice fără termometre, probe de mâncare păstrate necorespunzător; atelier - plafoane și pereți cu infiltrații, lipsă sistem încălzire, lipsă grătare de protecție, lipsă vestiar pentru elevi; sala de sport - hidroizolație deteriorată cu infiltrații, pereți neigienizați, instalații sanitare incomplete, instalație electrică veche, lipsă sistem de ventilație".

O situaţie critică a fost descoperită şi la Liceul Tehnologic "Aurel Vlaicu": "școala - instalație electrică defectă, săli de clasă neigienizate, lipsă arteziene, parchet degradat în două săli de clasă; sala de sport - infiltrații în plafoane și pereții din vestiare; ateliere - lipsă vestiare, nu se asigură grupuri sanitare separate pe sexe", dar şi la Liceul Tehnologic "Carol I", unde au fost depistate parchetul şi tâmplăria degradate, iar la atelier sunt infiltrații pe plafoane și pereți. Şi la corpul B de la Liceul Tehnologic "Radu Negru", inspectorii sanitari au găsit scaune degradate, instalație electrică incompletă, iar la Liceul cu Program Sportiv sunt nereguli la cantină şi la sala de baschet.

Școlile din mediul rural sunt afectate de lipsa apei potabile

În mediul rural, cele mai multe probleme sunt legate de lipsa apei potabile. Însă sunt şi unităţi în care condiţiile sunt improprii, cum ar fi Grădiniţa nr. 1 din Matca, unde nu este cubaj suficient de aer la sălile de grupă, dotările sanitare sunt insuficiente, lipsesc spațiile și circuitele la spălătorie, nu există cabinet medical şi nici personal sanitar. De asemenea, la Grădiniţa nr. 1 din Vârlezi, localul este impropriu, nu are apă curentă, are grup sanitar comun cu Căminul Cultural, dar şi probleme la cubajul de aer, iluminat şi un sistem de încălzire necorespunzător. La Valea Mărului, la corpul A al şcolii s-au descoperit plafoane cu infiltrații din cauza acoperișului degradat şi lumină naturală insuficientă.

"Sunt unele instituţii care vor primi autorizaţie de funcţionare, dar şi autorizaţie de securitate la incendiu până pe 13 septembrie, când va debuta anul şcolar. Chiar de mâine (n. r. - astăzi), echipe mixte formate din reprezentanţi ai Inspectoratului Şcolar, Prefecturii şi ai Direcţiei de Sănătate Publică vor merge în unităţile unde sunt probleme şi vor insista ca acestea să fie rezolvate, astfel încât anul şcolar să înceapă în bune condiţii şi cu toate documentele puse la punct", a precizat inspectoarea generală Gina Brînzan.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel