Data publicării:

Cinci milioane de copii, născuţi în eprubetă

Autor: DCNews Team | Categorie: Lifestyle
WhatsApp
copil
copil

Aproximativ cinci milioane de copii s-au născut în toată lumea, în urma tehnicilor de fertilizare in vitro, de la naşterea în 1978 a lui Louise Brown, primul copil conceput prin reproducere asistată, potrivit estimărilor anunţate, luni, la o conferinţă din Istanbul.

Autor: Anca Murgoci

Experţii reuniţi la conferinţa anuală a Societăţii Europene de Reproducere Umană şi Embrionară, care are loc în Turcia, au spus că această revoluţie în medicină a fost „o piatră de hotar extraordinară”, informează BBC.

Cifra de cinci milioane se bazează pe înregistrările de fertilizare in vitro (FIV) făcute în toată lumea până în anul  2008 şi pe estimările din ultimii trei ani şi jumătate pentru care însă nu există statistici încă disponibile.

Primul copil care s-a născut prin fertilizarea in vitro - în eprubetă - a fost o fetiţă pe nume Louise Brown, din Marea Britanie, în anul 1978. Naşterea sa a ţinut prima pagină a ziarelor din întreaga lume, procedeul de concepţie al Louisei fiind contestat atât în mediul medical, cât şi în cel religios. Fertilizarea in vitro presupune injectarea  intracitoplasmatică de spermatozoizi. Medicul David Adamson, preşedintele Comitetului Internaţional de Monitorizare tehnicile de reproducere asistată (ICMART) a spus că „această tehnologie a avut rezultate extraordinare la pacienţii infertili”.

Potrivit cercetătorului, tehnicile de reproducere asistată au fost îmbunătăţite odată cu trecerea anilor, iar bebeluşii născuţi prin intermediul acesta sunt la fel de sănătoşi ca şi copiii născuţi în mod tradiţional. Chiar dacă tehnica este disponibilă în toată lumea, pacienţii nu pot accede la ea din cauza barierelor economice şi sociale. Potrivit ICMART, aproximativ 1,5 milioane de cicluri de tratamente de reproducere asistate au loc în lume în fiecare an din care rezultă 350.000 de nou-născuţi.  În Statele Unite ale Americii, Japonia şi Europa au loc cele mai multe fertilizări in vitro.

Experţii avertizează că oamenii nu ar trebui să îşi facă prea multe speranţe în legătură cu tehnologiile de reproducere asistată dacă au o vârstă înaintată. Datele furnizate de cercetători arată că rata de succes a procedurii scade odată cu înaintarea în vârstă., informează BBC.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel