Cimpoierii au dispărut din România. Paula Popoiu: Poate ar trebui să intervină Ministerul Educației / video
Cimpoiul este un instrument antic cu rădăcini adânci în istorie. Cândva foarte popular pe teritoriul din nordul României, dispariția cimpoierilor nu este un lucru neașteptat.
Muzica tradițională de sărbători are rădăcini nebănuite în istoria României, dar și a Europei. Unul dintre instrumentele care era nelipsit în urmă cu mulți ani e cimpoiul. Acest instrument a fost pentru prima dată menționat pe teritoriul României de către poetul Ovidiu. El spunea, în „Scrisori din Exil” - sau mai degrabă se plângea - de sunetul „îngrozitor” pe care localnicii îl creau prin acest instrument.
Fiind compus în mare parte din piele de oaie, cimpoiul este reprezentat cel mai bine astăzi de scoțieni, dar istoria acestui instrument nu se rezumă numai la atât. Printre alte popoare care încă practică cântatul la cimpoi de sărbători astăzi se numără și aromânii din nordul Greciei - practică mult mai diminuată dacă sunt comparați cu poporul scoțian.
Paula Popoiu, director Muzeul Satului, a fost invitată în platoul DC News, acolo unde ne-a oferit mai multe detalii despre practicile pierdute ale cimpoierilor în prag de sărbători.
Muzeul din România vizitat de 1 milion de turiști pe an. Jumătate sunt străini: Stau câte 10 autocare la coadă cel puțin
https://www.dcnews.ro/muzeul-din-romania-vizitat-de-1-milion-de-turisti-pe-an-jumatate-sunt-straini-stau-cate-10-autocare-la-coada-cel-putin_942769.html
Ce s-a întâmplat cu cimpoierii de Crăciun?
„Din păcate nu prea mai sunt. Nu avem de unde să vă arătăm unul. Au dispărut pur și simplu. Instrumentele nu sunt greu de făcut, dar nemaifiind interesul pentru acest gen de muzică au dispărut. Aveam și noi cimpoaie, dar cei care le foloseau sau știau să le folosească nu mai sunt. Pentru o repromovare a acestui instrument... nu știu, poate ar trebui să intervină Ministerul Educației. Să facă un compartiment de cultură tradițională.
El apare și în Scoția, dacă ne ducem în urmă îl găsim în frescele din Creta, sunt acolo niște cimpoieri pictați. E un instrument foarte vechi, probabil a fost în tot sud-estul Europei. În Scoția s-a mai păstrat această tradiție. Și în Franța a fost cimpoiul.
Acum, instrumentele muzicale au mai multe categorii, iar unele sunt folosite ca recuzită în tradițiile de iarnă, unul dintre ele se folosește la plugușor. Noi, neavând o secție de muzicologie și nici interesele de rigoare, am făcut cercetările pe lăutarii rromi. Am constatat că încă rămân vioara, chitara, tobele și țambalul, inclusiv naiul.
Noi încercăm să arătăm care este adevărata muzică lăutărească. Chiar am avut niște concerte cu Damian Drăghici și câteva orchestre de lăutari rromi care au avut și foarte mare succes la Muzeul Satului. A fost curtea plină la aceste concerte.”, ne-a spus Paula Popoiu, director Muzeul Satului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News