Data publicării:

Cîmpeanu: Elevii nu vor mai da teste pe hârtie și dispare tabla clasică. Ce modificări îi așteaptă pe școlari, aflați pe DC News / video

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Politica
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels

Sorin Cîmpeanu a vorbit, în exclusivitate pentru DC News, despre reforma sistemului de învățământ din România.

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, a fost invitat la interviurile DC News, unde a vorbit despre reformele din sistemul educațional care vor face școala mai atractivă pentru elevii din România:

„Este necesar ca Ministerul Educației să-și dezvolte propriile platforme informatice. Suntem într-un moment în care trebuie să facem ceva, în care trebuie să punem în practică obiectivele din România Educată, apelăm la parteneriatul cu mediul privat și va trebui să folosim resursele din PNRR disponibile pentru digitalizare pentru ca Ministerul Educației să-și dezvolte propriile platforme informatice“, a spus Sorin Cîmpeanu.

„Practic, examenele nu se vor mai da pe coala de hârtie, ci se vor da pe taste“, a spus Val Vâlcu.

„Foarte corect, exact asta dorim! Vrem sau nu vrem, ne place sau nu ne place, educația va evolua mult mai mult către digital, dar profesorii nu vor putea fi niciodată înlocuiți. Profesorii vor avea rolul determinant în școală, pentru că am înțeles că există și această teamă (...). La nivel de hardware, o reformă majoră va fi înlocuirea tablei, celebra tablă, domnul Trandafir. Este un instrument care a produs efecte în educația tuturor, dar este un instrument care nu mai atrage tinerele generații. Toate tablele clasice vor fi înlocuite de table interactive, inteligente, Acesta este un prim pas“, a completat Sorin Cîmpeanu.

CITEȘTE ȘI   -  EXCLUSIV  10 argumente pentru evaluarea standardizată. Ministrul Cîmpeanu: Nu vor fi note, ci rapoarte descriptive puse și la dispoziția părinților

„Adică niște tablete uriașe cum avem prin studiourile de televiziune“, s spus Bogdan Chirieac.

„Exact! Iar acei profesori care nu au competențele digitale foarte dezvoltate, nu trebuie să facă nimic în plus decât să scrie cu markerul pe tabla interactivă așa cum scriu cu creta pe tabla clasică. Sigur, se poate șterge, dar avantajul este că fiecare elev își poate stoca lecția, în timp real, pe ltapop, pe telefon, pe orice dispozitiv, inclusiv elevii care din anumite motive nu pot participa la ore.

Un al doilea pas, având un astfel de instrument în față, tu ca profesor poți să ilustrezi o simplă căutare, un motor de căutare pentru anumite subiecte și vor fi prezentate într-o manieră mult mai atractivă elevilor. Este o modalitate de a ține treaz interesul elevilor pentru școală și a transforma profesorul din rolul clasic pe care l-a avut, și a fost foarte bun pentru perioadele respective, într-un facilitator, într-un mentor și îndrumător printre nenumăratele surse de informare de pe Internet. Vor fi recomandate acele surse care sunt credibile și eficiente în interesul elevilor pentru a putea dobândi competențele pe care le dorim cu toții.“, a spus Sorin Cîmpeanu.

„Asta înseamnă că toate școlile din România vor primi acest tip de tablă interactivă?“, a întrebat Bogdan Chirieac.

„Da, da! Pe banii din PNRR toate sălile de clasă vor avea astfel de table interactive“,a conchis Sorin Cîmpeanu.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel