Cîmpeanu, despre Evaluarea Națională: Subiectele nu au fost atât de simple pe cât acuză unii
Data publicării:
Autor: Rodica Mitu
WhatsApp
Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației
Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației
Subiectele la proba de Limba și literatura română de la Evaluarea Națională, desfășurată marți, 14 iunie, nu au fost atât de simple pe cât acuză unii, susține Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației.

„Mă bucur că subiectele au fost considerate accesibile, deși nu sunt atât de simple pe cât acuză unii. Ele sunt adecvate perioadei pe care elevii au traversat-o fără voia lor. De asemenea, ele sunt adecvate testelor PISA, deci sunt asemănătoare cu testele PISA”, a spus Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației.

„Foarte multă lume întreabă ce a picat, ce s-a dat. (...) Prin proba de astăzi s-au verificat competențe de înțelegere a unui text, s-au verificat competențe cu privire la capacitatea de a formula deducții logice pe baza unui text, s-au verificat competențe de creativitate, mă refer la subiectul doi, acea compunere, cu 20 de puncte în barem apreciată, lasă elevii să facă orice legătură inclusiv cu texte pe care le-au citit făcând sau nefăcând parte din programă. S-au verificat, de asemenea, și competențe gramaticale, s-au verificat și competențe cu privire la complexitatea vocabularului utilizat”, a mai spus ministrul Educației.

Citește și: Evaluare Națională 2022. Subiecte și bareme la Limba și literatura română

Peste 6.600 de elevi au absentat de la prima probă a Evaluării Naționale

Peste 6.600 de elevi au absentat la prima probă a Evaluării Naționale, iar alți doi au fost eliminați pentru tentativă de fraudă.

Potrivit Ministerului Educației, la proba la Limba română au fost prezenți 148.891 absolvenți ai clasei a VIII-a din totalul celor înscriși pentru susținerea acestei probe. Au absentat 6.668 de absolvenți. Pentru tentativă de fraudă au fost eliminați 2 absolvenți, lucrările acestora fiind notate cu 1 (unu).

„Trebuie să ținem seama de faptul că anul acesta, pentru prima oară, elevii care au dus România pe podiumurile internaționale, locurile 1,2 și 3 la olimpiadele internaționale, au avut dreptul să nu se prezinte la Evaluarea Națională având asigurat accesul în liceu într-o clasă corespunzătoare profilului olimpiadei la care au obținut premii, peste numărul de locuri și fără Evaluare, deci mai mult de 100 de elevi. La aceștia se adaugă și elevii care au obținut premii la olimpiadele națiuonale”, a declarat Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației.

Ministerul a publicat pe site și subiectele și baremul de corectare.

A doua probă scrisă (Matematică) va avea loc joi, 16 iunie, urmată vineri, 17 iunie, de ultima probă scrisă (Limba și literatura maternă).

Primele rezultate vor fi afișate joi, 23 iunie, până la ora 14:00. Contestațiile pot fi depuse în zilele de 23 iunie (în intervalul orar 16:00 - 19:00) și 24 iunie (în intervalul orar 8:00 - 12:00). Acestea pot fi transmise și prin mijloace electronice.

Rezultatele finale vor fi afișate joi, 30 iunie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel