Cimitir descoperit pe fundul Oceanului Indian
Autor: Liana Ganea | Publicat pe: 15 dec 2022, 16:57
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik
Inițial, cercetătorii au crezut că au scos la suprafață o plasă plină de sedimente și noduli de mangan. Însă, la o privire mai atentă, s-au lămurit: descoperiseră accidental un... cimitir.

Agenția științifică națională a Australiei (CSIRO) a găsit ceva cu adevărat surprinzător în abisurile Oceanului Indian, anume un cimitir de rechini, plin de dinți fosilizați, unii vechi de milioane de ani. Cimitirul a fost găsit în timpul unei investigații a două noi parcuri marine din Australia. „A fost uimitor, chiar a fost. Nu erau toate fosile, unele erau relativ recente, ale unor rechini mako și de la două specii înrudite cu marele rechin alb”, a declarat Dianne Bray, ofițer de colecții la Museum Victoria Research Institute, potrivit Science Alert.

Peste 700 de dinți de rechin, recuperați de pe fundul oceanului

Mai bine de 750 de dinți mineralizați, reprezentând o gamă largă de specii de prădători, au fost recuperați de la o adâncime de 5,4 kilometri. Glen Moore, conservator la Western Australian Museum, a transmis că descoperirea cuprinde o combinație interesantă de părți moderne și vechi de rechin, inclusiv unele de la strămoșul imediat al megalodonului. „Acest rechin s-a transformat într-un megalodon, care a fost cel mai mare dintre rechini, dar care a murit în urmă cu 3,5 milioane de ani”, a spus Moore într-un comunicat de presă al CSIRO. Rechinii megalodon erau atât de masivi încât ar fi putut să înghită în întregime cel mai mare rechin al zilelor noastre, marele alb (Carcharodon carcharias).

Deoarece rechinii au, mai degrabă, schelete cartilaginoase decât oase, majoritatea rămășițelor se descompun înainte de a se fosiliza, cu excepția dinților și a solzilor ocazionali. Așa că aceste rămășițe sunt singurele indicii pe care le avem despre istoria de 450 de milioane de ani a acestor animale antice pe Pământ. „Nu cunosc nicio explicație evidentă a motivului pentru care ar putea fi toți împreună, în afară de faptul că a fost poate un punct scăzut de pe fundul oceanului, așa că în cele din urmă ar fi ajuns aici”, a spus Moore.

Cimitirul cu dinți de rechin a fost găsit în timpul unei investigații a două noi parcuri marine, situate la 2.500 de kilometri de Coasta de Vest a Australiei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?