Data publicării:

Cifrele FNGCIMM, după 21 de ani de activitate - banii garantați prin IMM Invest se multiplică în economie de 12 ori, precizează Dumitru Nancu (director)

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Economie
WhatsApp
Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Photos / Octav Ganea

Dumitru Nancu, directorul FNGCIMM, a făcut bilanțul celor 21 de ani de activitate ai instituției financiare.  

Alegeri prezidentiale 2024

Întrebat care este bilanțul FNGCIMM după acești 21 de ani de activitate, Dumitru Nancu, directorul instituției bancare, a declarat:

„După 21 de ani pot spune că, practic, FNGCIMM și-a consolidat poziția pe piața financiară din România, fiind cea mai importantă instituție financiară, având în vedere că 43% din activele bancare sunt deținute de către Fondul Național de Garantare. Un alt aspect foarte pozitiv se referă la numărul de garanții acordate. Dacă vrem să facem o radiografie a activității FNGCIMM trebuie să vedem câte IMM-uri au fost ajutate și care a fost efectul de multiplicare în economia noastră. Din anul 2002 până în prezent, FNGCIMM a acordat un număr de 456.000 de garanții. Target-ul meu este ca până la sfârșitul acestui an să închidem cu 500.000 de garanții. Ca valoare a garanțiilor, ne apropiem de 120 de miliarde de lei, iar din punct de vedere al finanțărilor acordate de către cele 21 de instituții financiar-bancare avem 170 de miliarde de lei. Sumele, practic, arată importanța pe care FNGCIMM a acordat-o IMM-urilor.

Din punct de vedere al activității, observăm că ultimii trei ani, începând din anul 2020, cu toate că situația economică nu a permis, deoarece am avut o triplă criză, din activitatea noastră se vede clar că FNGCIMM a acordat 138 de mii de garanții, ceea ce reprezintă 40% din totalul pe care Fondul l-a înregistrat în cei 21 de ani de activitate. Din punct de vedere al valorii, practic 60% din garanțiile acordate în 21 de ani, au venit doar în acești trei ani de zile. Deci cifrele, practic, vorbesc de la sine și ne-au arătat că FNGCIMM este cel mai sustenabil instrument pentru multiplicarea în economie”.

„Noi facem mereu câte un studiu de impact și plecăm de la efectul de multiplicare în economie a unui leu garantat de statul român. La IMM Invest o să vedeți că avem un efect de multiplicare de 1 la 12. Adică 1 leu garantat de Guvernul României, prin Ministerul de Finanțe și Fondul de Garantare, produce efecte în economie de 12 ori mai mult. Avem două tipuri de efecte fiscale: primul impact fiscal, direct, este reprezentat de banii plătiți la bugetul de stat, din contribuții, taxe și impozite, iar al doilea impact fiscal este indirect - o treime din creditul fiscal în România este bancar, iar restul de trei pătrimi este credit furnizor, adică firmele se împrumută între ele”, a mai precizat Dumitru Nancu.

 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel