Ciclonul poate să crească în putere. Elena Mateescu: Este responsabil de cele mai mari inundații
Data publicării:
Autor: Alexandru Ichim
WhatsApp
Foto cu rol ilustrativ: Pixabay
Foto cu rol ilustrativ: Pixabay
Directorul ANM, Elena Mateescu, a precizat că ciclonul ar putea crește în intensitate. 

Elena Mateescu, directorul Administrației Naționale de Meteorologie s-a aflat în direct în această seară la Antena 3 unde a vorbit despre ciclonul care lovește România din această noapte. 

”Ciclonul s-a format mai întâi în Marea Mediterană, iar mai apoi a ajuns în Marea Neagră. El este responsabil pentru ceea ce s-a întâmplat la nivelul țării noastre încă de marți când am emis primele avertizări meteorologice de Cod galben și portocaliu pentru jumătatea estică a țării, pentru că așa cum anunțam, anticipam pentru jumătatea estică a țării cantități de precipitații importante. Ciclonul mediteranean în sine este responsabil pentru ploi cu caracter torențial. (...) Definiția în sine a ciclonului înseamnă responsabilitatea în ceea ce privește producerea cantităților însemnate de precipitații, a intensificărilor de vânt pe parcursul ploilor. (...) În ochiul ciclonului putem să vorbim și de viteze care depășesc 300 km/h. Acesta se află acum în Marea Neagră”, a declarat Elena Mateescu. 

Efectele ciclonului se vor vedea în București

”Efecte asupra Bucureștiului vor fi vizibile încă din această noapte când va începe ploaia. Intensitatea precipitațiilor, mai mare, ne așteptăm să fie mâine între orele 16 și 22. Partea de sud-est a țării, este posibil și în această noapte să înregistrăm cantități însemnate de precipitații”, a mai susținut directorul ANM. 

Ciclonul poate să crească în putere

Elena Mateescu, directorul ANM, a avertizat cu privire la posibile inundații în urma acestui ciclon. 

”Ciclonul poate să crească în putere. Dinamica lui este una foarte rapidă și crește tocmai datorită aportului de vapori din Marea Neagră pentru că el este blocat acolo. Aici sunt ingredientele principale. O astfel de ciclon retrograd este responsabil practic de cele mai mari inundații care s-au produs în Dobrogea sau în Moldova în 2018, 2017, 2015. Pe același tipar de evoluție de vreme. Este spectaculos pentru că Dobrogea este în general o zonă secetoasă”, a anunțat Elena Mateescu. 

Cât timp va fi afectată România de acest ciclon 

”Până la sfârșitul acestei săptămâni ciclonul va fi blocat în Marea Neagră și să aducă fenomene de instabilitate atmosferică specifice acestor condiții, adică ploi torențiale, intensificări ale vântului cu aspect de vijelie, izolat căderi de grindină. Duminică seara vom analiza situația, veștile sunt bune”, a completat Elena Mateescu, directorul ANM, în direct la ”Sinteza Zilei”. 

CITEȘTE ȘI: Ciclon în România. Elena Mateescu, directorul ANM, anunţă zonele afectate: Nu excludem Codul ROȘU

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel