Data publicării:

Ciclon periculos: Sudul Germaniei, părți din Austria, Polonia și Slovacia în alertă. În Cehia, se întâmplă asta o dată la 100 de ani

Autor: Irina Constantin | Categorie: Vremea
WhatsApp
pexels
pexels

Un astfel de fenomen se întâmplă în Republica Cehă o dată la 100 de ani. Sunt în alertă mai multe state din Europa Centrală. 

Praga încearcă să-și protejeze centrul istoric de inundațiile care ar urma să o afecteze. O dată la 100 de ani sunt prognozate inundații pentru anumite părți ale Republicii Cehe, arată Reuters. Sunt emise alerte și pentru sudul Germaniei, părți din Austria, Polonia și Slovacia. Slovacia ia măsuri împotriva inundațiilor în jurul râului Morava, pe când orașul polonez Wroclaw a anulat evenimentele culturale în aer liber. 

Praga a instalat vineri apărări împotriva inundațiilor în centrul istoric al orașului, după ce meteorologii cehi au extins un avertisment pentru precipitații extreme în mai multe zone ale țării, inclusiv în capitală, care a suferit inundații catastrofale în urmă cu mai bine de 20 de ani.

Plpuă în patru zile cât în patru luni

Ploile abundente au lovit estul Republicii Cehe de joi, iar zonele cele mai afectate pot înregistra mai mult de o treime din precipitațiile anuale pe parcursul a patru zile, până duminică.

În zilele următoare a fost prognozată vreme similară în Europa centrală, inclusiv în sudul Germaniei și în părți din Austria, Polonia și Slovacia.

„Datele arată că ne confruntăm cu zile neliniștite”, a declarat prim-ministrul ceh Petr Fiala într-un briefing televizat după o reuniune a comitetului de criză, adăugând că în unele locuri nivelul apei poate depăși inundațiile care apar în medie o dată la 100 de ani sau mai mulți.

„Luăm toate măsurile necesare pentru a preveni daunele aduse proprietății și sănătății”

Vineri, avertizarea cu cel mai mare risc a fost extinsă în zonele centrale și de sud-vest, inclusiv Praga, unde în 2002 inundațiile au forțat evacuarea a zeci de mii de oameni, au dus la prăbușirea clădirilor și au inundat metroul capitalei. Praga, un oraș de 1,3 milioane de locuitori, a investit de atunci mult în bariere împotriva inundațiilor și în alte măsuri pentru a evita inundații similare.

Primarul Bohuslav Svoboda a declarat la televiziunea cehă că apele din oraș, care se află pe malul râului Vltava traversat de pitorescul Pod Carol din secolul al XIV-lea, ar trebui să atingă vârful sâmbătă seara.

„Acţionăm într-un mod preventiv şi credem că, începând acum cu măsurile anti-inundaţii, credem că situaţia din 2002 nu se va repeta”, a spus el.

Autoritățile de management al apei au început să golească rezervoarele de pe cascada barajului Vltava în amonte de Praga, precum și pe alte râuri, pentru a face loc pentru a disipa apele de inundații așteptate.

Orașul Wroclaw, din sudul Poloniei, a anulat evenimentele culturale în aer liber, iar premierul polonez Donald Tusk a declarat că serviciile de urgență vor fi pregătite pentru inundații localizate.

Râul Morava, care formează granița ceho-slovacă și austro-slovacă înainte de a ajunge la Dunăre, amenință să se reverse, iar guvernul Slovaciei a început să caute locuri pentru a vărsa artificial râul în zonele nelocuite, a declarat ministrul slovac al Mediului, Tomas Taraba, mai arată sursa citată. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel