Ciachir: Este un mare eveniment și o consecință a păcatelor Patriarhului Kiril. Lovitură și pentru Putin
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Dan Ciachir a comentat, în exclusivitate pentru DC News, decizia Bisericii Ortodoxe Ucrainene, subordonată până în prezent Patriarhiei Ruse, de a se rupe de Moscova.

Biserica Ortodoxă Ucraineană, subordonată până în prezent Patriarhiei Ruse, a anunţat vineri ruperea de aceasta, după ce Rusia a invadat Ucraina, declarându-şi „deplina independenţă“, relatează AFP.

„Nu suntem de acord cu patriarhul Rusiei, Kirill, în ceea ce priveşte războiul în Ucraina“, a explicat într-un comunicat Biserica Ortodoxă ucraineană, în finalul conciliului consacrat „agresiunii“ ruse împotriva Ucrainei, pronunţând „deplina independenţă şi autonomie a Bisericii Ortodoxe ucrainene“. Ramura moscovită a Bisericii Ortodoxe din Ucraina era până în prezent subordonată patriarhului rus Kirill, care şi-a exprimat clar sprijinul pentru ofensiva preşedintelui Vladimir Putin în Ucraina (citește continuarea AICI).

Dan Ciachir: Este și un semn pentru credincioșii din Rusia

Redacția DC News l-a contactat pe Dan Ciachir, scriitor și publicist, pentru a-i cere un punct de vedere vis-a-vis de această ruptură a Bisericii Ortodoxe Ucrainene de Patriarhia Moscovei:

„Este un mare eveniment! Dacă Biserica Ortodoxă Ucraineană, care depindea de Moscova și care are între 8 și 10 milioane de credincioși, s-a rupt, atunci este o mare lovitură adusă Patriarhiei Ruse și tuturor manevrelor din ultima vreme. Chiar de curând am vorbit de cea prin care se spunea că acei călugări ruși de pe Muntele Athos vor fi alungați (citește AICI).

E chiar un eveniment major și este o consecință a păcatelor Patriarhului Kiril și ale sinodului Bisericii Ruse. E un eveniment și asta înseamnă că această biserică ruptă acum de Rusia se va uni cu cea independentă, condusă de Mitropolitul Epifanie, și va fi o biserică foarte mare. Pe de altă parte, e și un reflex al ticăloșiilor și crimelor ruse, dar și al măreției ucrainene în fața unui agresor.

E o lovitură atât pentru Patriarhia Rusă, cât și pentru administrația civilă a Rusiei, pentru Putin. Acest lucru arată că nu Patriarhul Kiril și Vladimir Putin au avut dreptate, ci Patriarhul Bartolomeu și Patriarhia Ecumenică.

Cumva, era contra firii să existe o biserică ucraineană care să depindă de Moscova într-un context în care rușii le omoară copiii. E ceva fără precedent și e și un semn pentru credincioșii din Rusia, că Dumnezeu nu suportă masacre în numele său și în numele Bisericii Ortodoxe“, a spus, pentru DC News, publicistul Dan Ciachir.

CITEȘTE ȘI    -    EXCLUSIV  Lovitură „usturătoare“ pentru Putin și Patriarhul Chiril. Dan Ciachir, despre ultima mișcare a Patriarhiei Ecumenice de la Constantinopol

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel