Data actualizării:
Data publicării:

Biserica Ortodoxă a Ucrainei trece la Crăciunul pe stil nou. Dan Ciachir a spus ce se întâmplă cu rușii lipoveni și cu ucrainenii din România

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Ioan Radu Gava
Foto: Ioan Radu Gava

Scriitorul și publicistul Dan Ciachir a spus ce se va întâmpla cu ucrainenii și cu rușii lipoveni din România, după ce Biserica Ortodoxă a Ucrainei a decis ca pe data de 25 decembrie să se permită organizarea slujbelor religioase complete în bisericile sale.

Timp de secole, ucrainenii au sărbătorit Crăciunul pe 7 ianuarie, data la care s-a născut Iisus, conform calendarului iulian.

Însă, după invazia lui Vladimir Putin din februarie, Biserica Ortodoxă a Ucrainei permite pentru prima dată congregațiilor sale să sărbătorească Crăciunul pe 25 decembrie, într-o îndepărtare de Rusia. În 2017, 25 decembrie a devenit sărbătoare legală în Ucraina. Biserica Ortodoxă a țării a permis anterior rostirea rugăciunilor la această dată.

La o ședință a sinodului său din octombrie 2022 și în urma solicitărilor, Mitropolia de la Kiev a anunțat că parohiile ar putea ține o slujbă religioasă completă pe 25 decembrie, dacă doresc. Într-un interviu acordat The Guardian, purtătorul de cuvânt al bisericii, arhiepiscopul Yevstratiy Zoria, a declarat că vor fi colectate date pentru a vedea câți credincioși au participat la slujba de pe 25 decembrie, care anul acesta cade duminică.

„Nu vrem să forțăm pe nimeni. Înțelegem că asta nu rezolvă nimic”, a spus el. „Eu personal voi decide ce să fac după ce vorbesc cu enoriașii mei. Este mai bine să promovăm acest proces încet și cu succes.”, a spus el.

Dan Ciachir: Rușii lipoveni vor rămâne la stilul vechi

Având în vedere că în România există o comunitate de ruși lipoveni în nordul Dobrogei, dar și comunități de ucraineni în Dobrogea, Maramureș, Banat și Bucovina, l-am contactat pe scriitorul și publicistul Dan Ciachir, care a avut și privilegiul de a preda în Delta Dunării în trecut, pentru a ne oferi o opinie privitoare la modul în care se vor raporta aceste comunități la noile realități confesionale promovate de Biserica Ortodoxă a Ucrainei:

„Eu îmi aduc aminte că, în Delta Dunării, și românii țineau pe stil vechi. De pildă, Sfinții Mihai și Gavril, în loc să fie pe 8 erau pe 21. E o problemă dacă haholii, că așa se numesc ei (n.r. ucrainenii din România), vor accepta. Eu cred că, în contextul ăsta de ură pe care a provocat-o Rusia, ei vor accepta. E o situație specială. Dacă ar fi fost o stare de normalitate, nu acceptau. Acum, tocmai că e ceva împotriva Rusiei, eu cred că vor accepta.

În Delta Dunării există și lipoveni, care au venit tocmai pentru a ține pe stil vechi, dar aceștia țin de o biserică stilistă din țara noastră, nu de Moscova. În România există o biserică a așa-zișilor stiliști, care vine de la stilul calendaristic, și ei sunt ruși lipoveni. Ei au organizare bisericească pe teritoriul României care nu are nicio legătură cu Moscova. Ei se mai numesc și staroveri. Ei sunt dintr-o întâmplare pe stilul vechi, pentru că nu le-au convenit reformele făcute de Biserica Ortodoxă Rusă. Lipovenii nu au legătură cu Biserica din Ucraina, ci au o structură a lor, cu o mitropolie lângă Brăila, acceptată de stat. Pe ei nu-i poate afecta în niciun fel. Ei rămân cum au fost“, a spus Dan Ciachir.

Ucrainenii au un vicariat în Maramureș

Ucrainenii din România au un vicariat în Maramureș, la Sighetu Marmației, subordonat direct Patriarhiei Române, dar unde slujbele se țin în ucraineană acolo unde credincioșii sunt doar ucraineni, iar stilul este cel vechi:

„Ucrainenii cred că vor asculta de Kiev, fiind vorba de o măsură de desprindere. Numai noi am avut acest anacronism pentru că am acceptat ca Biserica din Basarabia să fie pe stil vechi, ceea ce nu prea merge. Ei oricum sunt puțini, sunt câteva localități cu ucraineni. Această trecere face parte dintr-o suită de măsuri care vor duce la desprinderea totală de Rusia și de Moscova.

Există doar două biserici pe stil vechi, Biserica Rusă și Biserica Sârbă. Sigur că va fi mai greu, că e o obișnuință, dar nu văd răzvrătiri pe tema asta.

Mai există ucraineni și în Maramureș, unde avem, cred că la Sighetu Marmației, Vicariatul Ortodox Ucrainean și cred că acolo sunt mai mulți. S-ar putea să fie ucraineni și prin Banat“, a conchis scriitorul Dan Ciachir.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel