CIA, dată în judecată de jurnalişti care l-au vizitat pe Julian Assange la ambasada Ecuadorului la Londra
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
FOTO: Pexels
FOTO: Pexels
Un grup de jurnalişti şi avocaţi au dat în judecată Agenţia Centrală de Informaţii din SUA (CIA) şi pe fostul ei director Mike Pompeo sub acuzaţia că aceştia i-au spionat atunci când jurnaliştii l-au vizitat pe fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, în perioada în care acesta era refugiat în sediul ambasadei Ecuadorului la Londra, informează Reuters.

Reclamanţii susţin că CIA în timpul mandatului lui Mike Pompeo a încălcat dreptul la intimitate al respectivilor jurnalişti şi avocaţi americani. Printre aceştia se află jurnaliştii Charles Glass şi John Goetz şi avocatele Margaret Kunstler şi Deborah Hrbek, care l-au reprezentat pe Assange.

În plângere se afirmă că, înaintea vizitei lor la Assange, jurnaliştilor şi avocaţilor respectivi li s-a cerut să predea echipamentele electronice companiei private Undercover Global S.L., care la acea vreme asigura securitatea ambasadei Ecuadorului la Londra.

Assange a fost inculpat în SUA în mai 2019 pentru 18 capete de acuzare pentru spionaj, în baza unei legi votate în 1917 pentru a împiedica divulgarea de informaţii secrete în timp de război.

Autorităţile americane, care consideră că Julian Assange că nu este nici jurnalist, nici editor de presă, îl acuză că a pus în pericol agenţi şi surse militare.

Fondatorul WikiLeaks a fost arestat de poliţia britanică în 2019, după ce se refugiase timp de şapte ani în sediul ambasadei Ecuadorului la Londra.

Julian Assange a făcut apel la Înalta Curte din Londra pentru a bloca extrădarea sa către SUA, notează Agerpres.

Cine l-a turnat pe Donald Trump la FBI? The Guardian: Cel mai probabil Ivanka Trump sau Jared Kushner

The Guardian: Se pare că agenții FBI căutau documente secrete despre armele nucleare când au percheziționat, luni, reședința Mar-a-Lago. Jared Kushner și Ivanka Trump sunt posibilii informatori.

Au existat întotdeauna suspiciuni că Trump ar putea încerca să scoată ilegal documente secrete de la Casa Albă, dar nu mulți se așteptau să ducă documente nucleare clasificate în casa lui de pe malul plajei. Trump, de altfel, neagă afirmațiile, care au fost raportate pentru prima dată de Washington Post. „Armele nucleare sunt o farsă, la fel cum Rusia, Rusia, Rusia a fost o farsă”, a scris Trump vineri pe platforma sa, Truth Social, făcând referire la scandalul finanțării campaniei lui din 2016 cu resurse venite de la Kremlin.

Detaliile raidului din Mar-a-Lago încă apar, deși există încă mult mai multe întrebări decât răspunsuri. Una dintre cele mai mari întrebări este: cine l-a turnat? Fostul avocat personal al lui Trump, Michael Cohen, consideră că a fost cu siguranță un membru al cercului restrâns al fostului președinte. Vorbind cu Insider, joi, Cohen a spus că „nu ar fi surprins să afle că [informatorul] este Jared sau unul dintre copiii săi... Cine altcineva ar ști despre existența unui seif și despre conținutul specific păstrat în interior?”

Jared Kushner și Ivanka Trump sunt posibilii informatori. Cuplul avea, în mod controversat, autorizație de securitate top-secretă când îl sfătuiau pe Trump la Casa Albă și erau foarte apropiați de afacerile fostului președinte. Perechea pricepută în PR s-a îndepărtat de Trump de când fostul președinte a părăsit Casa Albă. Ivanka Trump a respins public narativul lui Trump care susține, în continuare, că alegerile au fost furate, spunând grupului Congresului care investighează insurecția de la Capitoliul SUA din 6 ianuarie 2021 că ea nu crede în afirmațiile false ale tatălui ei. Cel mai recent, tabloidele au fost pline de informații venite din surse anonime despre modul în care Ivanka Trump încearcă să-l împiedice pe Donald Trump să candideze pentru un al doilea mandat. Jared Kushner și Ivanka Trump sunt foarte clar gata să se protejeze, chiar dacă asta înseamnă să-l predea pe Trump la FBI, susține sursa citată.

Poate că nu o să știm niciodată cine s-a întors împotriva lui Trump. Singurul lucru pe care îl putem spune cu siguranță în acest moment este că Trump a avut o săptămână remarcabil de proastă. A fi suspectat de furt de documente secrete despre arme nucleare ar fi destul de rău de la sine, dar fostul președinte se confruntă cu probleme legale din direcții diferite. După ce a fost percheziţionat luni de FBI, Trump a călătorit miercuri la New York pentru a fi interogat în ancheta procurorului general al statului cu privire la afacerile sale. Fostul președinte a refuzat explicit să răspundă la sutele de întrebări puse de procuratură.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel